Göteborgs-Posten

Almi kritiseras för att skönmåla statistik för lån

- Malin Jansson

Statsägda Almi har under flera års tid levererat en överdrivet positiv bild av låneverksa­mheten. Det visar en granskning av Riksrevisi­onen som avslöjar hur det statliga bolaget genomgåend­e skönmålat statistike­n. – Har inte varit medvetet, säger Almis kommunikat­ionsdirekt­ör Lars Mårdbrant.

Statsägda Almi har i uppdrag att främja företagand­et i Sverige, och i enlighet med regeringen­s jämställdh­etspolitik ska bolaget särskilt fokusera på kvinnor.

I dag är ungefär var tredje företagare i Sverige en kvinna – men Almis mål är att andelen lån till kvinnliga företagare ska vara högre. Enligt bolagets rapporteri­ng till regeringen lever man också upp till målet.

År 2017 gick 31 procent av de 4 200 nya lån som beviljades till kvinnor, står det i års- och hållbarhet­sredovisni­ngen – men det stämmer inte enligt en granskning av Riksrevisi­onen som nu kritiserar Almi för att genomgåend­e ha förskönat siffrorna under flera års tid.

– När det kommer in en ansökan så registrera­r Almi om företaget leds av en man eller en kvinna eller om det leds av ett så kallat mixat team, det vill säga en grupp av både män och kvinnor, förklarar Emilia Johansson, projektled­are på myndighete­n som lett granskning­en av Almis låneverksa­mhet.

– Men sedan när de redovisar statistike­n för regeringen så slår de ihop kategorier­na mixat och kvinnor, fortsätter hon och tillägger att detta görs utan att det framgår att man gjort så.

Enligt Riksrevisi­onens beräkninga­r är andelen kvinnor som får lån av Almi egentligen betydligt lägre. I själva verket gick enbart 17 procent av de lån som beviljades 2017 till kvinnor, 69 procent till män och 13 procent till företag som leds av grupper med båda könen represente­rade.

En fördelning som legat relativt konstant under perioden mellan år 2013 och 2017 som varit föremål för myndighete­ns granskning.

Varför Almi har gjort så här ger Riksrevisi­onens granskning inte svar på, säger Johansson, men konstatera­r att regeringen och även riksdagen fått en bild av Almis prestation som är missvisand­e.

Lars Mårdbrant, kommunikat­ionsdirekt­ör på Almi, försäkrar att man inte haft för avsikt att dölja någonting och att bolaget tar till sig av kritiken.

Men hur har ni resonerat när ni slagit i hop de här två kategorier­na?

– Det finns alltid ett antal vägval att göra när man tar fram statistik, och vi har redovisat på det här sättet i ett stort antal år, säger han.

– Men när Riksrevisi­onen nu lägger fram sin granskning så inser vi att vi inte varit tillräckli­gt tydliga, och vi har redan gjort ändringar i redovisnin­gen.

Riksrevisi­onen understryk­er det faktum att metoden inte överensstä­mmer med den som används av Statistisk­a Centralbyr­ån (SCB) för att ta fram den statistik som Almi själv jämför sig med.

Samtidigt konstatera­r de att en del av ansvaret också vilar på regeringen som heller inte efterfråga­t bättre redovisnin­g – och som brister i sin styrning av bolaget även på andra plan.

Bland annat riskerar flera av målen som regeringen satt upp att krocka med varandra, förklarar Emilia Johansson och tillägger att det i ägaranvisn­ingen heller inte framgår hur Almi ska gå tillväga för att uppnå dessa.

Näringsmin­ister Ibrahim Baylan (S) säger att han nu ordentligt ska analysera Riksrevisi­onens granskning.

– Och jag är utan tvekan beredd att vidta de åtgärder som krävs, säger han.

 ?? Arkivbild: Fredrik Sandberg ?? riksrevisi­onen kritiserar statliga almi för att skönmåla statistik.
Arkivbild: Fredrik Sandberg riksrevisi­onen kritiserar statliga almi för att skönmåla statistik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden