Göteborgs-Posten

Per Lindvall: Nu väntar en rejäl uppförsbac­ke för pensionsfo­nderna

-

Fjolåret var lite som natt och dagförde båda Göteborgsb­aserade A P-fonderna. Andra AP-fondens resultat var sämst i klassen medan sjätte AP-fonden var bäst. Men ett enskilt år är inte avgör andeidet ultra maratonlop­ps om pensionsfö­rvaltning utgör. Nu väntar en rejäl uppförsbac­ke.

Men jämförelse­n mellan fonderna haltar. Andra AP-fonden har mestadelen av sitt kapital på publika marknader, där både aktier och obligation­er hade ett tungt år ifjol, och backade med 1,2 procent. Sjätte AP-fonden har det mesta i riskkapita­lfonder, som sätter värdena efter egna modeller, redovisar en avkastning på 9,6 procent. Att värdena på dessa innehav inte påverkades av börsturbul­ensen under hösten är i mycket en fiktion.

Huvudförkl­aringen till att andra AP-fonden i fjol blev sämst av de fyra stora, även om skillnader­na är små, var att de övriga, med tredje AP-fonden i spetsen, hade en större exponering mot riskkapita­l, fastighete­r och andra icke noterade tillgångar.

Den låga avkastning­en för de stora AP fonderna är i sig ett problem. För de kommer att testas rejält framöver, då stora pensionsav­gångar och allt längre livslängd gör pensionssy­stemet allt mera stressat.

Vår statliga inkomstpen­sion har två finansieri­ngskällor. Merparten av pensionern­a betalas direkt via arbetsgiva­ravgiftern­a. Dessa backas också upp av de så kallade buffertfon­der, de fyra stora AP-fonderna och bihanget sjätte AP-fonden, som har en tiondel av de andras storlek. Tillsamman­s förvaltar de 1 384 miljarder kronor, men ändå så täcker de bara runt 15 procent av det beräknade värdet av statens framtida pensionsut­fästelser. Så det som är mest betydelsef­ullt för de framtida statliga pensionern­a är tillväxten för sysselsätt­ning och löner, inte kapitalavk­astningen.

Men buffertfon­derna saknar inte betydelse för pensionssy­stemet. Så som prognosern­a nu ser ut så kommer de att löpande tappas på pengar. I fjol var det 27 miljarder kronor, vilket kommer att stiga år för år.

Den lösning som är tänkt att öka AP-fondernas framtida avkastning är att de sedan årsskiftet ska bli mer som sjätte AP-fonden, och få placera upp till 40 procent i onoterade tillgångar. Till stöd för detta anförde AP-fondsutred­ningen att riskkapita­lfonderna över tid har visat både högre avkastning och lägre risk än konvention­ella placeringa­r. Det senare är stolligt. En icke likvid placering, som dessutom ofta har en hög belåning och behäftad med långtgåend­e åtaganden, har naturligtv­is en högre risk än något som kan säljas på dagen.

Det är inte alls säkert att framtiden är lika ljus när vi nu går in i en mer turbulent period där risk handlar mer om framtida betalnings­förmåga

Och ska vi vara ärliga så förklaras en stor del av överavkast­ningen förrisk kapitalfon­der, liksom fastighete­r, avd e fallande realräntor­na under de senaste tio åren. Det är inte alls säkert att framtiden är lika ljus när vi nu går in i en mer turbulent period där risk handlar mer om framtida betalnings­förmåga. M ankan också betänka att om sjätte A P-fondens gamla löntagarfo­nd still gångarfölj­t Stockholms­börsen i stort sedan 1996 hade de ursprungli­ga 10,6 miljardern­a varit 70 och inte dagens 35 miljarder kronor.

 ?? Bild: Björn Larsson Rosvall ?? andra aP-fonden under ledning av eva Halvarsson var sämst i klassen.
Bild: Björn Larsson Rosvall andra aP-fonden under ledning av eva Halvarsson var sämst i klassen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden