Göteborgs-Posten

Tillväxt lyfter inför inbromsnin­g

- Joakim Goksör TT

Svensk ekonomi växte något mer än väntat under fjärde kvartalet i fjol. Men bedömare räknar fortfarand­e med en inbromsnin­g i år.

Kronan lyfter med cirka fem öre mot både euron och dollarn sedan Statistisk­a centralbyr­ån (SCB) redovisat oväntat starka BNP-tal för fjolårets fjärde kvartal. Svenska marknadsrä­ntor klättrar samtidigt marginellt uppåt.

Tillväxten lyfte till 2,4 procent i årstakt i fjärde kvartalet, från en tillväxt på 1,5 procent i tredje kvartalet. Ökningen var betydligt större än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med en tillväxt i årstakt på 1,5 procent under även det fjärde kvartalet.

Det som överraskar positivt är att utrikeshan­deln går bättre än vad de flesta räknat med, bland annat till följd av högre tjänsteexp­ort. Offentlig konsumtion drar också uppåt, medan investerin­garna ser svagare ut än väntat.

För helåret 2018 blev det en tillväxt på 2,3 procent jämfört med året före. För 2019 räknar dock de flesta med en rejäl inbromsnin­g, bland annat till följd av svagare bostadsinv­esteringar.

Konjunktur­institutet (KI) och Riksbanken tror i princip att det blir en halvering – till en tillväxt på 1,2 procent. Bland andra prognosmak­are finns dock de som har en mer positiv syn på utveckling­en.

– Vi räknar med en BNP-tillväxt på 1,6 procent 2019 och givet dagens BNP-utfall ser vi ingen anledning att ändra den prognosen, säger SEB-ekonomen Lina Fransson.

Hon tillägger dock att sannolikhe­ten för att SEB måste sänka prognosen är större än att den kommer att behöva höjas. Riskerna för en sämre svensk BNP-utveckling än beräknat finns särskilt i exportsekt­orn, som är beroende av världskonj­unkturen. På hemmaplan spökar samtidigt privatkons­umtionen, som föll till den lägsta nivån sedan 2013 under tredje kvartalet i fjol, samtidigt som KI:s barometer visar upp en svag trend vad gäller hushållen.

– Det verkar som att svenska hushåll börjar bli försiktiga med att spendera sina pengar samtidigt som den osäkra globala konjunktur­en utgör ett hot mot exporten, säger Fransson.

När det gäller inflatione­n ser dock SEB:s ekonomer en betydligt svagare utveckling framför sig än Riksbanken.

Det gör att de räknar med att nästa höjning av styrräntan dröjer till april 2020, medan Riksbanken har flaggat för en höjning till hösten 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden