Göteborgs-Posten

Vanligaste misstagen vid köp av begagnad bil

- Lena Strömberg lena.stromberg@gp.se

På väg att köpa en begagnad bil? Här är de vanligaste missarna köparna gör. Gör om dem till dina tips för ett säkrare köp.

Snart är det den stora bilköparsä­songen, som på våren infaller under april-maj.

– Och på hösten är det runt oktober, säger Karl Danowsky Prytz, marknads- och produktche­f på Kvdbil.se.

Bolaget som förmedlar begagnade bilar mellan säljare och köpare har beställt en Sifo-undersökni­ng för att få svart på vitt vad svenskarna faktiskt har undersökt vid senaste begagnatkö­pet.

Att brista i sin egen genomgång av en bil kan bli ett dyrköpt misstag.

Sifon visade att två av tre köpare till och med glömmer att kolla om säljaren är den som äger bilen. Vilket är ert syfte med Sifo-undersökni­ngen?

– Att ta reda på hur människor tänker när de köper begagnade bilar och utbilda dem i hur man ska göra, säger Karl Danowsky Prytz. Vilken nytta har ni av det?

– Vi tror på att dela med oss av den kunskap vi har, tror att det leder till bättre bilaffärer överlag och att vi därmed får potentiell­t förtroende att hjälpa till med fler försäljnin­gar. Men först och främst handlar det om att se hur människor tänker vid bilköp och att vi vill dela med oss av det och vår egen expertis om bilar, säger han.

Kunde felen ha upptäckts vid en undersökni­ng kan man inte klaga i efterhand så det betalar sig att vara noggrann. De vanligaste missarna svenskarna gör är att kontroller­a vätskenivå­er och om bilen är belånad. Bara 17 procent uppger att man kollat detta.

Bara en av tre kollar om bromsarna fungerar och fler än tre av fyra missar att se efter om bilen är skattad och hur höga försäkring­skostnader­na är.

Bäst är köparna på att titta i servicebok­en, men även det missar varannan person, enligt Sifon.

– På Kvdbil testar vi alla fordon på över 170 punkter, säger Karl Danowsky Prytz.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden