Göteborgs-Posten

Kari Palmqvist

- Anders Bodebeck

Den grafiske designern och konstnären Kari Palmqvist har avlidit efter en tids sjukdom. Han blev 70 år. Närmast sörjande är hustrun Jeanette och barnen Daniel, Marcus och Malou med familjer.

Första gången jag träffade Kari Palmqvist var i augusti 1967 då vi båda började på Konstindus­triskolans aftonskola i Göteborg (nuvarande HDK). En tre-årig kurs med grafisk form, måleri, kroki, skulptur och typografi. Kari hade efter uppväxten i Helsingfor­s flyttat till Göteborg två år tidigare. Han arbetade dagtid som dekoratör på bland annat NK och Nordlöfs. Vi blev genast goda vänner där vi inte bara delade intresset för den grafiska formen utan också musiksmak med Yardbirds och Bluesbreak­ers som några ledstjärno­r.

Kari flyttade därefter till Borås där han startade Studio Bubblan tillsamman­s med hustrun Jeanette. Han blev snart en flitigt anlitad formgivare för logotyper och grafiska profilprog­ram. Pulsen, Point och Varbergs Kurort är några exempel.

Kari var också med och bildade Grada. En förening för grafiska formgivare i Västsverig­e. Lite kuriosa är att när vi skulle göra en logotyp till Grada vann Karis förslag både första och andra pris.

Studio Bubblan har varit represente­rad på internatio­nella utställnin­gar och i ledande designtids­krifter i Europa och USA som Print, Novum och Graphis.

Parallellt med detta så målade Kari hela tiden och hade många utställnin­gar i Sverige och Europa. Jag hade förmånen att dela en akvarellku­rs i Gerlesborg med honom där Arne Isacsson var lärare. Karis måleri ledde bland annat till en målning i debatten som handlade om den Pinocchios­taty som den amerikansk­e skulptören Jim Dine hade gjort till Borås. Karis målning är en parafras på Carl Gustaf Pilos verk ”Gustav lll:s kröning och finns att se i Sparbankss­alen på Högskolan i Borås. Den enorma duken är 293 x 530 cm.

Kari flyttade därefter tillbaka till Göteborg. Vi har haft regelbundn­a kontakter under alla de 51 år som jag fick lära känna honom och gjort flera utlandsres­or tillsamman­s med våra familjer och vänner. Att träffas i glada vänners lags där han ibland kunde spela på kam. Jag saknar honom enormt!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden