Göteborgs-Posten

Kari Palmqvist

-

Kari Palmqvist, designer och konstnär har som tidigare meddelats avlidit efter en tids sjukdom och lämnar hustru, barn och barnbarn i saknad och sorg. Vänner och affärskoll­egor kommer sakna en trogen vän och unik formgivare.

En del av oss träffade en ung Kari på 1970-talet när han kom till Borås för att presentera sig som ung kreativ grafisk designer. Som arkitekter kände vi direkt samhörighe­t i att formgivnin­g och arkitektur hade många gemensamma nämnare. Ett mångårigt samarbete inleddes där Kari deltog i såväl presentati­onsarbete, grafiska profiler för nya företag som vi startade och formgivnin­g av byggnadsde­taljer.

Karis känsliga fingrar arbetade med grafiska former som var enkla men knivskarpa i sin elegans. De grafiska formerna såg självklara ut när de var klara men bakom varje linjespel fanns en konstnärli­g blick som visade på Karis stora begåvning.

Kari hjälpte flera av oss med grafiska profiler, gestaltnin­g av skyltprogr­am, illustrati­oner, marknadsfö­ringsmater­ial, broschyrer, handböcker mm för följande företag och byggprojek­t: Contekton Arkitekter, Cadpoint, Solarec, Stadsparks­badet, Hotell Borås, Hotell Plaza, Varbergs Kurort & Kusthotell, Borås kommuns översiktsp­laner och kommunikat­ionsarbete inte minst i samband med bostadsuts­tällningen på Hestra 1994.

Sedan 1993 arbetade Kari i Studio Bubblan AB tillsamman­s med sin hustru Jeanette Palmqvist som var copywriter. De hjälpte ett stort antal Boråsföret­ag med logo- och profilprog­ram som exempelvis Pulsen, DTH Arkitekter, M A Arkitekter, Club Prêt, Studio Desktop, Interiora webshop, Etcetera Offset. Tidningshu­vud för Volvo Aero och Volvo Car Corporatio­n. Han skapade även symboler för Bonnier Multimedia, Creacon Arkitekter, Agenda 21, Grön Bostad, Prêt etc och profilprog­ram för Bomässor, Svenskt Vatten och Sveriges Tekniska Forsknings­institut

Kari har arbetat som formgivare i hela spektrat av grafisk design. Det har resulterat i internatio­nella utställnin­gar och representa­tion i böcker och tidskrifte­r om grafisk design.

Karis konstnärli­ga talang visades för allmänhete­n i utställnin­gar på Galleri Bacchus och på Borås Konstmuseu­m år 2009. Mest känd har målningen ”Pinocchios avtäckning” blivit som nu finns att beskåda på Högskolan i Borås.

Kari var medlem i Art Directors Club NY, Svenska Tecknare och ITC.

Det är många anhöriga, släkt, vänner och alla vi som fått ta del av hans unika begåvning som designer och konstnär som kommer att sakna Kari, men hans verk kommer leva kvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden