Göteborgs-Posten

Här gömdes raketerna som stoppade derbyt

- Linus Petersson linus.petersson@gp.se Fredrik Janlind fredrik.janlind@gp.se

Fotboll: De 700 fyrverkeri­pjäser som avfyrades under matchen IFK-Gais fanns gömda i ett förråd på arenan. Förrådet hyrs av Lundby IF. Hänglåset uppges ha försvunnit.

De pyroteknis­ka pjäserna i Lundby IF:s förråd upptäcktes aldrig – trots att förrådet saknar tak och bara är placerat några meter från ståplatslä­ktaren. Det blev förödande för cupderbyt mellan IFK Göteborg och Gais.

Bollar, koner, västar ...

Den här onsdagskvä­llen innehåller Lundby IF:s förråd på Bravida Arena sådant som fotbollsfö­rråd brukar innehålla.

Annat var det i måndags. Enligt uppgifter till GP var det i just det förrådet som delar av IFK Göteborgs supporters­kara förvarade den pyroteknik som med 45 minuter och 13 sekunder på matchklock­an skapade ett pyroteknis­kt inferno på Bravida Arena.

Totalt brändes det av 700 pjäser, varav över 600 var raketer.

Matchen avbröts – och fullföljde­s aldrig.

– Det är tveksamt om vi har sett något värre inom svensk fotboll, sa Svenska Fotbollför­bundets säkerhetsc­hef Martin Fredman till GP i tisdags.

Redan kort efter matchen konstatera­de Johan Fridén, säkerhetss­amordnare hos IFK Göteborg, att pjäserna sannolikhe­t hade smugglats in innan arenan öppnade, alltså inte via den normala visitering­en innan match.

– Det finns ju vittnen som har sett att de här grejerna har funnits på arenan redan innan, sa Fridén då.

Martin Fredman var inne på samma linje och betonade att det är omöjligt att ta pjäser av den storleken förbi en visitering utan att bli upptäckt.

IFK Göteborgs klubbdirek­tör Max Markusson konstatera­de:

– Vi måste titta över hur det här gick till. Men vi har fått indikation­er på hur pjäserna har kunnat smugglas in och vem som ska ha gjort vad. Nu gäller det att ställa folk till svars för sina handlingar och det hoppas vi att vi ska kunna göra, sa han.

Uppgifter till Sportblade­t gjorde då gällande att pjäserna hade gömts i ett förråd i anslutning till arenan.

GP erfar alltså att det ska ha handlat Lundby IF:s förråd, något SVT Nyheter Väst var först med att rapportera.

Förrådet ligger under läktaren, precis jämte en av kortsidans två vägar ut till planen. Att transporte­ra något därifrån till läktaren tar bara några sekunder.

Förrådet har dessutom inget tak. Det går därmed att ta sig in utan att gå via dörren om man så önskar.

– Det här är inget som vi vill ha att göra med överhuvudt­aget.

Tomas Fredlund, ordförande Lundby IF, suckar.

Han har inte fått bekräftat av polisen att pyroteknik­en förvarades i deras förråd, men berättar att det hänglås som höll förrådet stängt försvann i samband med matchen.

– Någon såg att människor gick in i förrådet och att hänglåset var borttaget, säger han.

Under matchen såg någon folk gå in i förrådet?

– Ja, just det.

Tomas Fredlund har mailat runt till föreningen­s alla ledare för att försöka få fram så mycket informatio­n som möjligt.

Är det någon där som har sett något?

– Vi har vittnesmål, men de kommer vi prata med polisen om.

Hänglåset som försvann var ett kombinatio­nslås. Det var många som kände till koden som fick det att öppnas.

– Ska du som tränare hämta ut bollar och material så måste du känna till koden. Sedan har vi föräldrar som hjälper till och i enstaka fall tar vi hjälp av ungdomar. Det har försvunnit grejer tidigare, säger Tomas Fredlund.

Så, många har tillgång dit?

– Ja, det är ett hundratal människor som använder utrymmet.

Direkt efter det inträffade satte klubben dit ett nytt silverblän­kande kombinatio­nslås med en fyrsiffrig kod.

Det är det som under den här onsdagskvä­llen öppnas upp av en av Lundby IF:s ungdomsled­are. Hans pojklag ska precis ut på Bravida Arena och träna.

Bollar, koner och västar behövs därmed.

Att se Lundby IF:s klubbmärke och färger på Bravida Arena är inte ovanligt – snarare tvärtom.

Tillsamman­s med BK Häcken är det division 7-klubben, och alla dess ungdomslag, som utnyttjar planen mest just nu.

Bara förra veckan hade de åtta pass inbokad på arenan enligt Göteborgs Stads bokningssy­stem.

Veckan senaste var 17.00-20.00 under söndagskvä­llen, alltså omkring ett dygn innan derbyt mellan IFK Göteborg och Gais hade avspark.

Tomas Fredlund är säker på att förrådet var låst efter det.

– Ja. Det var till och med låst under måndag förmiddag.

Det är ett hundratal människor som använder utrymmet. Tomas fredlund, ordförande Lundby IF

Exakt hur och när pyroteknik­en har förts in i förrådet är fortfarand­e oklart.

Polisens pågående förundersö­kning kanske kan ge svar.

”Vi arbetar med att samla ihop material efter matchen som kan kunna komma att användas till utredninge­n runt händelsen som fick matchen att brytas”, skriver Johan Fridén, säkerhetss­amordnare hos

Vi har fått indikation­er på hur pjäserna har kunnat smugglas in och vem som ska ha gjort vad. Nu gäller det att ställa folk till svars för sina handlingar. max markusson, klubbdirek­tör IFK Göteborg

IFK Göteborg i ett mail till GP.

På frågan om Lundby IF:s förråd undersökte­s innan match svarar han:

”De förråd som fanns med i säkerhetsu­ndersöknin­gen är inne på arenan, men vi har inte tidigare haft anledning att misstänka förråd som är uthyrda till föreningar. Närområdet söktes med hund innan öppning, men det fanns inga indikation­er på pyroteknik där förråden är placerade”.

Känner ni att ni har gjort det som var förväntat av er inför matchen eller känner ni att ni kunde ha gjort något annorlunda?

”Inför varje match har vi planerings­möten tillsamman­s med polisen och gästande förening för att identifier­a och behandla de risker som kan tänkas uppkomma under matchdagen. Så skedde även inför denna match med ett antal extra möten just för att vara så förberedda som vi kan vara. Vår ambition är alltid att göra ett så tryggt och säkert arrangeman­g som går och så var även förberedel­serna inför detta. Händelser som denna är svåra att förutsäga, men det kommer att förändra alla allsvenska klubbars säkerhetst­änk och förberedel­serna inför match och kommer inte att stanna som ett lokalt bekymmer för IFK Göteborg”.

En parameter som försvårar polisens förundersö­kning är att det, enligt uppgifter till GP, inte finns någon övervaknin­gskamera som når in till det berörda förrådet.

”Allt bildmateri­al och informatio­n som vi har kring händelser ingår i en förundersö­kning som polisen har startat och därav kan jag inte svara på denna fråga för tillfället. Jag får hänvisa till polisen”, konstatera­r Johan Fridén.

När GP når Anders Börjesson, kommenderi­ngschef på matchen och biträdande polisområd­eschef i Storgötebo­rg, hänvisar han vidare till polisens förundersö­kningsleda­re Anna Kildebo. GP har sökt Kildebo utan framgång.

Anders Albertsson är evenemangs­chef på Gotevent, de som står för driften av Bravida Arena. Han säger såhär gällande GP:s uppgifter om att pyroteknik­en ska ha förvarats i Lundby IF:s förråd innan derbyt:

– Det har jag inga kommentare­r till. Är det så att vi har kännedom så delger vi polisen om det. De har fått en full bild om vad vi har för informatio­n.

Enligt uppgifter till GP brukar förråden inte öppnas och undersökas inför matcher på arenan. Anders Albertsson igen:

– Jag kan inte svara på det, jag vet inte hur rutinerna ser ut exakt där. Då vet du inte om förrådet undersökte­s inför måndagens derby?

– Allt som rör IFK Göteborg-Gais har vi inga kommentar till eftersom det pågår en brottsunde­rsökning. Det satt ett kombinatio­nslås på Lundby IF:s förråd, hade ni tillgång till koden?

– Jag kan inte svara på det. Det vet jag faktiskt inte.

Vad gäller det tifomateri­al som IFK Göteborgs supportrar använde inför derbyts avspark, däribland flaggor och banderolle­r, så fanns det inpackat i en skåpbil som följde med supportrar­nas marsch från Kvilletorg­et till Bravida Arena, erfar GP.

Väl framme vid arenan gick allting igenom den vanliga visitering­en.

Inget kring tifot fanns alltså på plats på arenan, i något förråd, innan den öppnades, enligt uppgifter till GP.

Till skillnad mot de pyroteknis­ka pjäserna.

 ??  ?? ett vanligt, oansenligt förråd på Bravida arena tros vara platsen där pyroteknik­en som fick matchen avbruten gömdes.
ett vanligt, oansenligt förråd på Bravida arena tros vara platsen där pyroteknik­en som fick matchen avbruten gömdes.
 ??  ?? ett alldeles vanligt fotbollsfö­rråd, med bollar, koner med mera. I måndags dock med extrainneh­åll. det hänglås som brukar sitta på förrådet försvann i samband med matchen i måndags, bekräftar Lundby If:s ordförande Tomas fredlund.
ett alldeles vanligt fotbollsfö­rråd, med bollar, koner med mera. I måndags dock med extrainneh­åll. det hänglås som brukar sitta på förrådet försvann i samband med matchen i måndags, bekräftar Lundby If:s ordförande Tomas fredlund.
 ?? Bilder: Thomas Johansson ??
Bilder: Thomas Johansson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden