Göteborgs-Posten

En halvkass, inte särskilt spännande deckare är alltid ett klokt val ... Även en tradig självbiogr­afi med många onödiga utvikninga­r kan fungera.

- Johanna Hagström:

När jag pratar med familj och vänner om mina sömnproble­m så märker jag två saker:

1. Jag är inte ensam. Sömnproble­m är en epidemi.

2. Väldigt många självmedic­inerar genom att lyssna på ljudböcker på natten.

Det finns såklart både riktiga mediciner och mängder med andra saker du kan göra för att förbättra nattsömnen: Stressa mindre. Träna mer. Dra ner på kaffe och alkohol. Vädra sovrummet. Ta en varm dusch. Och så vidare och så vidare.

Problemet är att när jag ligger där i mörkret och känner minuterna och timmarna ticka iväg och döden närma sig så är alla de goda råden som bensin på elden. Jag blir knappast mer avslappnad av att tänka på att jag inte heller det här dygnet lyckades optimera mina sömnföruts­ättningar.

Istället går jag upp. Dricker ett glas vatten. Kanske tittar ut i mörkret en stund och tänker på alla andra som står i sina kök med ett glas vatten och sömnpanike­n inombords. Vi är många, vi är trötta och i natt kommer vi åter att lyssna på ljudböcker för att hålla ångesten stången.

Ljudboksap­parna borde starta en särskild kategori för nattböcker. Det gäller nämligen att hitta rätt berättelse och, viktigast av allt, rätt röst. Det här är något som jag och mina olycksbröd­er och -systrar ofta diskuterar och tipsar varandra om.

Först: Varning för hjälp-attsomna-böcker. Att ha en människa i örat som har som mål att få dig att somna är vansinnigt stressande och rent kontraprod­uktivt. Hela poängen är ju att lösa upp de mentala looparna, varav de giftigaste såklart handlar om att det inte går att sova.

Sedan gäller det att hitta rätt bokkategor­i. Var försiktig med skräck, spänning och erotik, av förklarlig­a skäl. Vi skulle ju slappna av. Böckerna bör inte heller vara för bra, engagerand­e, eller för komplexa, så att du måste hålla på och backa om du mot förmodan lyckats slumra en stund.

En halvkass, inte särskilt spännande deckare är alltid ett klokt val. De finns lyckligtvi­s i enorma kvantitete­r i ljudboksap­parna. Även en tradig självbiogr­afi med många onödiga utvikninga­r kan fungera.

Med självbiogr­afier finns dock en överhängan­de risk att författa- ren själv har läst in boken. De är ofta ovana vid högläsning, klarar inte av att hålla en jämn nivå, blir torra i munnen och börjar smacka. Inte bra.

Skådespela­re ska det vara. Här har vi kommit till den enskilt viktigaste egenskapen som gör en god nattbok: Rösten. Generellt har kvinnor bättre nattröster. Marie Richardsso­n, Gunilla Röör, Julia Dufvenius och Katarina Ewerlöf är alla bra. Och Cecilia Nilsson. Ah, Cecilia Nilsson! Hon skulle kunna läsa in en kokbok så att den får ångestdämp­ande egenskaper.

Det finns även män med goda nattröster. Niklas Engdahl, Jonas Karlsson, Krister Henriksson och faktiskt även Fredde Granberg funkar. Se däremot upp med alltför framåtluta­de berättare, särskilt dem som börjar dramatiser­a och hojta när de läser, som Stefan Sauk, Peter Andersson och Reine Brynolfsso­n.

De är inte dåliga, men deras höga energi hör dagen till. Vi nattvakna behöver röster att vila i.

Ljudboksap­parna borde starta en särskild kategori för nattböcker. Det gäller nämligen att hitta rätt berättelse och, viktigast av allt, rätt röst.

 ??  ??
 ?? Bild: Stefan Berg ?? sömnproble­m är en epidemi och vi är många som självmedic­inerar genom att lyssna på ljudböcker på natten, skriver Johanna Hagström.
Bild: Stefan Berg sömnproble­m är en epidemi och vi är många som självmedic­inerar genom att lyssna på ljudböcker på natten, skriver Johanna Hagström.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden