Göteborgs-Posten

Naturhisto­riska JO-anmäler Västarvet

- Jan Andersson Hanna Tornbrant kultur@gp.se

Striden om de siamesiska tvillingar­na trappas upp. Nu har Naturhisto­riska museet i Göteborg JO-anmält Västarvet för brott mot museilagen.

Det är flera år av stridighet­er och diskussion­er mellan Naturhisto­riska museet och Västarvet (som förvaltar Västra Götalandsr­egionens naturoch kulturarv) som nu resulterat i en JO-anmälan för brott mot museilagen, vilket Dagens Nyheter var först med att rapportera om.

Bråket intensifie­rades förra året när Västarvet beslutade att de mänskliga kvarlevor som finns samlade på Naturhisto­riska museet ska gallras ut och skickas tillbaka till sina ursprungsl­änder eller begravas.

Utrensning­en gäller framförall­t kranier, skelettbit­ar och anatomiska kroppsdela­r i formalin som använts i utbildning­ssyfte – och det uppmärksam­made och omdiskuter­ade siamesiska tvillingpa­r från 1863 som funnits i museets ägo i många, många år.

Beslutet har fått museets personal, inte minst försteinte­ndent Magnus Gelang att gå i taket. Enligt honom måste alla etiska beslut grundas på saklighet och kunskap, inte styras av politiska uppfattnin­gar.

– Det är en viktig fråga och kulturdepa­rtementet är tydlig på den punkten, sådana här beslut ska fattas av sakkunniga personer, sade Magnus Gelang till GP förra månaden.

Anmälan till justitieom­budsmannen grundas i att personalen på Naturhisto­riska menar att det finns politiska motiv bakom Västarvets beslut om att gallra ut mänskliga kvarlevor på museet.

Det är naturvårds­intendent Leif Lithander som står bakom anmälan till JO och i den understryk­er han att ”den etiskt känsliga frågan kring mänskliga kvarlevor på Göteborgs Naturhisto­riska Museum har av Västarvsle­dningen hanterats på ett formellt felaktigt sätt”. Och inte nog med det. I sin JO-anmälan skriver Lithander också att hela processen känneteckn­as av ”okunnighet och dåligt underbyggd­a påståenden.”

– Jag har varit på Naturhisto­riska i 35 år och har sett kräftgånge­n sedan vi kom in i Västarvet, säger han till GP.

– Nu hoppas jag att den nya museilagen ska prövas ordentligt. Den tillkom i syfte att hindra sånt här, för att museerna ska vara självständ­iga. Det är här kunskapern­a finns. Västarvets beslut är ett typiskt missbruk, säger Leif Lithander.

Magnus Gelang instämmer.

– Det är viktigt att man prövar museilagen, särskilt eftersom det är en relativt ny lag.

Samtidigt är frågan om hur mänskliga kvarlevor ska hanteras på Sveriges museer mycket större än förtroende­konflikten mellan Naturhisto­riska och Västarvet.

I våras gav regeringen i uppdrag till Riksantikv­arieämbete­t att färdigstäl­la en handlednin­g för hur museerna ska behandla sina kvarlevor. Den blir offentlig i januari 2020.

Gunilla Eliasson, förvaltnin­gschef på Västarvet, avböjer att kommentera JO anmälan till GP, med hänvisning till att hon ännu inte hunnit läsa anmälan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden