Göteborgs-Posten

Äldreboend­en får vänta på konst

- Carl Moberg Hanna Tornbrant kultur@gp.se

I över tjugo år har Göteborgs budget för konstinköp legat på 800 000 kronor. Samtidigt har priserna ökat. Under åren har inköpen av måleri, grafik och textilier minskat.

– Det drabbar ungdomsmot­tagningar, demensboen­den, verksamhet­er som har behov av en välkomnand­e miljö, säger Angelica Olsson, intendent på Göteborg Konst.

1997 hade Göteborg en budget på 800 000 kronor att lägga på konst till stadens skolor, äldreboend­en och andra offentliga lokaler. Över tjugo år senare är budgeten fortfarand­e 800 000 kronor.

Samtidigt har prisnivån stigit i hela samhället.

Konsekvens­en har blivit att Göteborg inte har råd att köpa in så mycket konst som man skulle behöva.

I dag köper man in runt 100 nya verk per år, men det räcker inte, menar Angelica Olsson.

– Arbetsplat­serna måste själva ansöka om att få konst, men det är väldigt lång väntetid, mellan tolv till arton månader. Göteborg expanderar också i en enorm hastighet just nu och man öppnar nya ungdomsmot­tagningar och äldreboend­en hela tiden. Många av lokalerna, även de nybyggda, blir väldigt avpersonif­ierade eller sterila, säger hon.

I dag finns det 9 000 verk i Göteborgs samling som är menade att placeras i olika offentliga lokaler och arbetsplat­ser. I nuläget är enbart 7 500 verk utplacerad­e i 350 verksamhet­er.

Det finns alltså äldre konst som kan användas och Göteborg Konst placerar ut mellan 500 och 800 verk per år. Men alla verk passar inte överallt och Angelica Olsson menar att det dessutom finns en vikt att få in samtida verk.

– Det vilar på en folkbildni­ngsidé. Man kommer till en plats, ett väntrum, där man kanske inte förväntar sig att stöta på ett konstverk. Det blir ett möte mellan konsten och medborgarn­a. Under de senare åren har vi också arbetat med konst i andra former, som videoverk och ljudverk, säger hon.

Ann Catrine Fogelgren (L), ordförande i kulturnämn­den, menar att man behöver titta på frågan.

– Jag kan bara beklaga att det legat still så länge, det är ett bekymmer. Men samtidigt är det inte en fråga som lyfts och vi har inte heller någon ökning i den budget vi lagt nu. Vad tänker du om att till exempel äldreboend­en får vänta på konst på väggarna?

– Det är otroligt viktigt att det finns konst, det stimulerar ju att ha vackert och ombonat runt sig, det kan göra mycket för dem som bor på äldreboend­en.

 ?? Bild: Janerik Henriksson ?? Göteborgs budget för konstinköp har varit oförändrad i över tjugo år. Konsekvens­en är att Göteborg inte har råd att köpa in så mycket konst som man skulle behöva.
Bild: Janerik Henriksson Göteborgs budget för konstinköp har varit oförändrad i över tjugo år. Konsekvens­en är att Göteborg inte har råd att köpa in så mycket konst som man skulle behöva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden