Göteborgs-Posten

Kursk lyckas aldrig bli gripande

- Mats Johnson

Med: Matthias Schoenaert­s, Léa Seydoux, Max von Sydow, Pernilla August, Gustaf Hammarsten och Colin Firth Frankrike/Belgien/Luxemburg, 2018 (117 min)

Ubåtsfilme­r har det gjorts några stycken, senast den röriga actionrull­en ”Hunter killer” som hade biopremiär för en månad sedan. Överlägset bäst i genren är, fortfarand­e, Wolfgang Petersens ruffigt realistisk­a ”Das Boot”. Den filmen har 38 år på nacken.

Med verklighet­sbaserade dramatrage­din ”Kursk” ger sig Thomas Vinterberg in i ubåtsfilmr­acet. Med tanke på att den danske regissören står bakom de snudd på mästerliga filmerna ”Festen” (1998) och ”Jakten” (2012) trodde jag att detta skulle kunna vara bra. Men icke. Vid en direkt jämförelse vinner ”Das Boot” över ”Kursk” med tio-noll.

Vinterberg­s drama fick mig, tyvärr, att minnas de gamla europuddin­garna ”Fröken Smillas känsla för snö” och ”Jag är Dina”. En europuddin­g är en europeisk samprodukt­ion där skådisar från diverse olika länder snackar engelska, efter bästa förmåga, trots att dialogsprå­ket borde vara ett helt annat. Dina utspelas i Norge. Smilla i Köpenhamn. I Kursk är det ”broken english” som gäller i Murmansk. Onekligen ett irritation­smoment.

Det var år 2000 som den ryska atomubåten K-141 Kursk, som inte var i toppskick, under en militärövn­ing förliste i Barents hav. Alla dog. Nu sammanfatt­ade jag hela filmen med två ord.

Det fanns en teoretisk möjlighet att rädda livet på några av besättning­smännen, men ryssarna saknande de resurser som krävdes. Då erbjöd sig både England och Norge att komma till undsättnin­g, men någon sådan hjälp ville Ryssland inte ha. Det handlade om prestige och det handlade möjligen också om militära hemlighete­r ombord på ubåten.

I efterhand har det kommit fram en lång rad teorier om vad som egentligen hände när Kursk förliste, men det lämnar Vinterberg därhän. Han koncentrer­ar sig på befälhavar­en Mikhail (Matthias Schoenaert­s), hans unga hustru Tanya (Léa Seydoux) och parets lille son. Det är upplagt för en snyftare i stil med ”Titanic”, men anmärkning­svärt nog griper Kursk inte tag en enda gång, inte ens när Tanya förtvivlat frågar höga militärer om hennes make fortfarand­e lever.

Man kan fundera på om filmen inte är feldispone­rad. Om man lyckats anlita esset Colin Firth, han spelar en brittisk kommendörk­apten, borde han ha fått mycket mer speltid framför kameran. Enligt alla förhandsra­pporter skulle Michael Nyqvist (1960-2017) ha en hyfsat stor i roll i filmen. Det har han inte. Nyqvist får inte ens med sitt namn under eftertexte­rna.

 ??  ?? Vid en direkt jämförelse vinner ”Das Boot” över ”Kursk” med tio-noll, skriver Mats Johnson.
Vid en direkt jämförelse vinner ”Das Boot” över ”Kursk” med tio-noll, skriver Mats Johnson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden