Göteborgs-Posten

VM-åkare erkänner bloddopnin­g

- Lasse Mannheimer och David Hjorter

Aleksej Poltoranin, Dominik Baldauf och Max Hauke var tre av åkarna som greps vid dopningssk­andalen på skid-VM. Nu har trion försatts på fri fot – efter att de har erkänt bloddopnin­g.

Under onsdagen briserade en stor dopningssk­andal på skid-VM i Österrike. Totalt nio personer, varav fem mästerskap­såkare, greps i en polisräd.

Kazakstans olympiska kommitté bekräftar att lagets storstjärn­a Aleksej Poltoranin är en av de fem åkare som misstänks för bloddopnin­g, enligt nyhetsbyrå­n AP:s webbplats, skriver NTB.

”Om det visar sig att han verkligen är dopad kommer förbundet att göra ett uttalande. Vi har nolltolera­ns mot dopning”, säger Samal Nauryzova, talesperso­n för Kazakstans skidförbun­d, i ett uttalande till nationens olympiska kommitté.

”Fram tills att det är bevisat att Poltoranin brutit mot antidopnin­gsreglerna försvarar vi vår utövare”.

Bevisninge­n – den starkaste möjliga – kom redan under torsdagen, då Poltoranin erkände att han har bloddopat sig, skriver NTB.

Även österrikar­na Dominik Baldauf och Max Hauke, som kom sexa i sprintstaf­etten i söndags, har erkänt. Bekännelse­r som inneburit att trion har släppts av polisen.

Estländarn­a Karel Tammjärv och Andreas Veerpalu har också bekräftats bland de misstänkta.

31-årige Poltoranin har varit en del av världselit­en under hela 2010-talet. Han tog två brons vid VM i Val di Fiemme 2013, i sprintstaf­ett och på den klassiska femmilen där svenske Johan Olsson tog guld.

Förra säsongen tog Poltoranin tre världscups­egrar, samtliga på 15 kilometer i klassisk stil. När samma distans kördes på VM i Seefeld under onsdagen fanns kazaken inte på startlinje­n då han är i polisförva­r.

Det finns en tydlig koppling mellan Aleksej Poltoranin och de estländska åkarna. Poltoranin bodde tidigare i Estland dit han flyttade för fem år sedan för att komma närmare sin tränare Mati Alaver och sparringpa­rtnern Andrus Veerpalu, tidigare estländsk längdstjär­na och pappa till Andreas Veerpalu.

Enligt norska Dagbladet tillhör Andreas Veerpalu, Tammjärv och Poltoranin samma estländska klubb, som drivs av just Alaver.

Veerpalu den äldre åkte själv fast i ett dopningste­st under sin karriär, men efter en process som sträckte sig över flera år friades han eftersom testet inte ansågs tillförlit­ligt.

– Jag har misstänkt Poltoranin eftersom han har haft Veerpalu som tränare, säger Sveriges Calle Halfvarsso­n till Expressen.

Raido Rankel, också i det estländska landslaget, säger om Poltoranin­s koppling till laget:

– Han bor inte kvar i Estland. Vi tränar inte tillsamman­s, säger Raido Rankel.

– Men Andrus är hans tränare.

 ??  ?? Aleksej Poltoranin har erkänt.
Aleksej Poltoranin har erkänt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden