Göteborgs-Posten

Snygga hopp ska ge EM-medalj

-

Nu har stavhoppar­en Angelica Bengtsson knäckt koden för hur hon ska lyckas på tävling. Det ska ge henne medalj på inomhus-EM i Glasgow. – Jag ska hoppa avslappnat som på uppvärmnin­gen och tänka på att det ska vara snyggt, säger hon.

Hon säger att hon väldigt, väldigt länge har känt att hon haft höga höjder i sig. Och så har hon hoppat bra på uppvärmnin­gen inför tävlingarn­a, men sedan inte fått ut det på tävlingen. Inte förrän på SM för 1,5 vecka sedan.

– Då lyckades jag få till några hopp då jag verkligen slappnade av. Men det skedde så snabbt så jag hann inte byta till rätt stav, säger hon.

Men så kom hon till franska Clermont-Ferrand i söndags. Och förbättrad­e sitt personliga rekord med elva centimeter och slog Michaela Meijers nysatta svenska rekord med sex centimeter.

– Då gick det, det är så fantastisk­t att taktiken fungerade. Det är så skönt att vara här på EM och veta exakt vad jag ska göra, säger Bengtsson. Det där med att tänka på att hoppa snyggt, vad är det som händer då?

– Då slappnar jag av och blir längre. Och då kommer jag i bättre position när jag sätter i staven, det blir mer finess, liksom.

Hon säger att hon inte är nervös inför EM eftersom hon vet att hon kan hoppa högt, och dessutom har hoppat högt på tävling inför mästerskap­et.

– Den känslan har jag inte haft sedan 2011 då jag hoppade 4,63. Ända sedan dess har jag vetat att jag kan hoppa högt, men inte på tävlingar.

Förra sommaren blev det lite så som hon beskriver det. Hon hoppade 4,73 meter, som var svenskt rekord utomhus, på sista tävlingen före EM i Berlin. Men när det väl gällde i mästerskap­et stannade hon på 4,65 och blev sexa.

Inomhussäs­ongen har inte varit helt klockren för Bengtsson som fick stå över några tävlingar då hon fick ont i handleden. Men precis till SM släppte problemen.

Nu siktar hon på en tredje medalj i följd i inomhus-EM. Det blev brons 2015 och 2017.

 ??  ?? angelica Bengtsson siktar på medalj i glasgow.
angelica Bengtsson siktar på medalj i glasgow.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden