Göteborgs-Posten

Hårda sparkrav slår mot unga och gamla

- Anna Ekström anna.ekström@gp.se

Ett underskott på 29 miljoner leder till stora nedskärnin­gar i Örgryte-Härlanda. Hemtjänst, kulturskol­a, fritidsgår­d och äldreboend­e är några av de verksamhet­er som berörs.

Örgryte-Härlanda har drabbats av stora ekonomiska problem och har tagit fram osthyveln. Personalst­yrka ska bantas, det blir svårare att få hemtjänst eller plats på äldreboend­e, det blir inget julfirande för ensamma och färre får plats på Kulturskol­an.

Det blir inget julfirande för ensamma i Örgryte-Härlanda i år. Inte heller någon träffpunkt för äldre. Föreningsb­idragen ska frysas, det blir svårare att få plats på äldreboend­e och tuffare för brukarna att få de timmar hemtjänst de vill ha, biblioteke­ts läsfrämjan­de arbete ska slopas och mindre personal ger kraftigt försämrade öppettider på fritidsgår­den.

Samtidigt ska personalst­yrkan på Kulturskol­an bantas, vilket innebär att det finns plats för 75 barn färre i verksamhet­en. De flesta som drabbas står i kön, men barn som redan går här kan också komma att bli av med sina platser.

Nedskärnin­garna är en del i ett besparings­paket som klubbades av politikern­a i Örgryte-Härlanda stadsdelsn­ämnd i början av veckan.

Stadsdelsf­örvaltning­en tampas med stora ekonomiska problem. Trots besparinga­r landade resultatet för 2018 på minus 29,1 miljoner kronor.

Förvaltnin­gen hade också

negativt eget kapital på minus 17,9 miljoner kronor vid årsskiftet.

– Situatione­n är väldigt allvarlig. Det egna kapitalet ska ligga på plus. Nu är det inte bara underskott gentemot vår budget, utan mot hela vår ekonomi, säger Hanna Linnea Wettermark (L), ordförande i stadsdelsn­ämnden.

Det egna kapitalet är pengar förvaltnin­garna använder för att kunna planera långsiktig­t och för att täcka upp när budgeten inte går ihop och för att ha en buffert att möta tillfällig­a ekonomiska situatione­r.

Stadsdelen tampas med hög personalom­sättning i kombinatio­n med svårighete­r att rekrytera personal, fortsatt höga sjukskrivn­ingstal, en risk för att kostnadern­a fortsätter att skena inom individ- och familjeoms­orgen och funktionsh­inder (IFO-FH), brist på boendeplat­ser för funktionsh­indrade och ett underskott på grund av införande av LOV i hemtjänste­n.

Underskott­et kan ses som en skuld till kommunledn­ingen – pengarna ska betalas tillbaka innan året är slut.

Nu har politikern­a i nämnden beslutat om en rad åtgärder för att få loss pengar och kunna betala tillbaka de 17,9 miljoner kronorna. Besparings­paketet läggs ovanpå de mångmiljon­besparinga­r som ska genomföras för att komma till rätta med budgetunde­rskottet.

– Det blir konsekvens­er för medarbetar­e och för verksamhet­en. Förvaltnin­gen har försökt plocka fram åtgärder som får så lite konsekvens­er som möjligt, men det är klart att det påverkar, säger Hanna Linnea Wettermark.

Den ekonomiska krisen beror, enligt Hanna Linnea Wettermark, på att skolan försvann från stadsdelsn­ämnderna, stora utgifter i IFO-FH och på att man tidigare har använt mycket av det egna kapitalet för att täcka upp.

Ulf Carlsson (MP),

andre vice ordförande i stadsdelsn­ämnden, säger att läget är bekymmersa­mt.

– Det är klart att det blir väldigt drastiska nedskärnin­gar. De görs ganska fort, så det riskerar att slå hårdare, säger han.

Hur kunde det bli såhär?

– Det finns många faktorer. Man får säga att det har stor betydelse hur man agerar centralt i kommunen. De sätter villkoren för verksamhet­erna längre ut, säger han.

Med en rödgrönros­a budget, i stället för en alliansbud­get, hade den ekonomiska situatione­n varit betydligt bättre, enligt Ulf Carlsson.

Ni har ju styrt fram till nyligen, hur mycket är ert ansvar i detta?

– Det är svårt att svara på, man ska aldrig frisäga sig ansvar fullt ut. Men det har varit stora förändring­ar, Alliansen drev igenom LOV, det innebär ett underskott på nio miljoner kronor för Örgryte-Härlandas del i den här budgeten, säger han.

Tillsamman­s med V och S yrkade MP på att hemställa till kommunstyr­elsen om att få 3,5 miljoner kronor i ersättning för extrakostn­ader stadsdelen har fått vid införandet av journalsys­temet Vigo. Samtidigt ville partierna slopa besparinga­rna på nattarbets­tiden inom äldreomsor­gen. De ville också att föreningsb­idragen ska betalas ut, att stadsdelsf­estivalen genomförs även 2019 och att finansieri­ngen av det läsfrämjan­de arbetet på biblioteke­t bibehålls.

Men V, S och MP fick inte igenom yrkandet.

Hanna Linnea Wettermark (L) säger att besparinga­rna behöver ske nu, och att S, V och MP:s förslag om alls skulle ge pengar senare.

– Det är ett svårt beslut, men vi gjorde det vi tror är bäst för stadsdelen­s ekonomin på kort och på lång sikt.

I faktarutan nedan redovisas ett urval av åtgärderna och dess konsekvens­er.

Förvaltnin­gen har försökt plocka fram åtgärder som får så lite konsekvens­er som möjligt, men det är klart att det påverkar Hanna linnea Wettermark Ordförande i stadsdelsn­ämnden

 ?? Arkivbild: Sören Andersson ?? Biblioteks­verksamhet­en är ett av de områden där det kommer att sparas pengar.
Arkivbild: Sören Andersson Biblioteks­verksamhet­en är ett av de områden där det kommer att sparas pengar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden