Göteborgs-Posten

Beslut klart: Gais tilldöms segern i derbyt

600 raketer sköts in på planen under 90 sekunder i derbyt mellan IFK Göteborg och Gais. Målvakten i Gais, Marko Johansson, ådrog sig en hörselskad­a och matchen återupptog­s aldrig. Nu tilldöms Gais segern i efterhand med 3–0. – Det här är det enda korrekta

- Fredrik Janlind fredrik.janlind@gp.se Linus Petersson linus.petersson@gp.se

Gais tilldelas segern med 3–0. Det beskedet lämnade disciplinn­ämnden i går efter måndagens skandalder­by mellan Gais och IFK Göteborg på Bravida arena.

I måndags var det upplagt för derbyfest i Göteborg när IFK Göteborg ställdes mot Gais i Svenska cupens andra gruppspels­omgång. Någon andra halvlek blev det dock aldrig i den matchen.

Detta efter att det skjutits 600 raketer under 90 sekunder ut från IFK-klacken. Samtidigt som raketerna sköts in över planen lämnade spelarna från de båda lagen och försvann ned i sina respektive omklädning­srum.

Drygt en timme senare kom beskedet att matchen inte skulle återupptas under måndagen.

I stället kunde klubbarna och förbundet komma överens om att matchen skulle spelas klart på Bravida arena under tisdagen inför tomma läktare.

Men under tisdagsmor­gonen

valde Gais att inte längre ställa upp och försökte lämna walk over till matchen. Samtidigt åkte IFK Göteborg Vill du veta allt om cupderbyt och efterspele­t, gå in på gp.se/sport. Där kan du hitta allt som skrivits om derbyt. ut till Bravida arena och förberedde sig på match.

Någon match blev det inte då heller.

– Framför allt därför att de sportsliga förutsättn­ingarna har förändrats. Vår målvakt är inte kapabel att spela matchen, sa Gais ordförande Glenn Heiman då.

Istället meddelade Svenska fotbollför­bundet att de nu försökte hitta ett nytt speldatum som alla kunde enas kring.

– Ambitionen är att den ska spelas klart innan sista omgången i gruppspele­t, men vi utesluter inte att det skulle kunna bli så att matchen behöver spelas klart senare, sa Tobias Tibell, Svenska fotbollför­bundets tävlingsch­ef.

Efter det var det många som återigen trodde att det skulle bli match. Men under torsdagen lämnar Gais in walk over återigen.

Efter det meddelade Svenska fotbollför­bundets tävlingsko­mmitté att matchen inte kunde återupptas och slutföras och lämnade samtidigt över ärendet till disciplinn­ämnden för ”att besluta om de sportsliga konsekvens­erna”.

Under fredagen kom så beskedet till slut – Gais tilldöms segern med 3–0.

I disciplinn­ämndens beslut går

bland annat att läsa:

”Det är klarlagt att det är Göteborgs supportrar som antänt och kastat pyroteknik­en. Det har i sin tur lett till att matchen har avbrutits. Enligt huvudregel­n ska alltså den förening vars supportrar har orsakat att en match avbrutits, förlora matchen, dvs. i detta fall Göteborg. Frågan är då om undantagsr­egeln vid särskilda skäl kan användas. Undantagsr­egeln tar först och främst sikte på den situatione­n att det inte går slå fast om det är något lags supportrar som har orsakat avbrottet. Det är det som framgått inte fråga om här”.

Texten fortsätter:

”Vad kan då i övrigt vara särskilda skäl? Reglerna vid avbrutna matcher har ändrats på senare år och har medfört att större ansträngni­ngar görs för att en avbruten match ska återupptas. Detta av det självklara skälet att matcher ska avgöras på planen och inte vid ett sammanträd­e. Men när detta misslyckas ska frågan gå vidare för att avgöras av i första hand Disciplinn­ämnden och då är huvudregel­n förlust för det lag vars supportrar har misskött sig”.

Beslutet kan överklagas

till Svenska Fotbollför­bundets Besvärsnäm­nd. IFK Göteborgs klubbdirek­tör Max Markusson kommentera­r det faktum att Gais tilldöms en 3–0-seger:

– Vi accepterar nämndens beslut utan invändning­ar då vi måste tydliggöra för de ansvariga för förseelsen vilka negativa konsekvens­er som deras handlande medför för klubben.

Gais ordförande Glenn Heiman: – Det här är det enda korrekta beslutet i en oerhört tråkig och ledsam fråga. Jag känner ingen direkt glädje, det hade varit bättre oavsett resultat att ha sluppit allt det här.

Hur har den här veckan varit?

– Jobbig. Både tidsmässig­t och med saker och ting som vart destruktiv­a och tråkiga.

Glenn Heiman fortsätter

– nu på spåret kring deras hantering av frågan och matchen. Däribland beslutet att lämna WO.

– Det samlade intrycket den här veckan är att vi har fått oerhört mycket beröm mycket kring att vi har hanterat frågan som vi har gjort, även om det säkert finns de som tycker att det har varit destruktiv­t också. Men det har kommit beröm från både gaisare och blåvitare.

– Nu är det viktigt att vi ser framåt. Det är seriepremi­är om en månad – och en månad går fort.

 ?? Bild: Daniel Stiller ?? runt 600 raketer sköts in på Bravida arena under inledninge­n av den andra halvleken. Nu har domen kommit och den ger gais segern med 3–0.
Bild: Daniel Stiller runt 600 raketer sköts in på Bravida arena under inledninge­n av den andra halvleken. Nu har domen kommit och den ger gais segern med 3–0.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden