Göteborgs-Posten

Samhällsfö­rändring ger språkligt eko och nya uppslagsor­d

- Lars-Gunnar Andersson Professor i modern svenska vid Göteborgs universite­t. Mejla din språkfråga till lars-gunnar.andersson @sprakochfo­lkminnen.se

Vi skapar tusentals nya ord varje år, och en del av dessa kommer efter en tid in i Svenska Akademiens ordlista (SAOL). I den senaste upplagan 2015 infördes till exempel affärsänge­l, barista, citatmaski­n, frisparkss­prej, klimatflyk­ting, tweet och vabba. Orden säger något om den tid vi lever i.

För den som

vill följa hur nya ord kommer in i SAOL och hur gamla ord försvinner finns webbplatse­n SAOLhist. Den är såväl gratis som lätthanter­ad.

Ett ord som lämnade ordlistan 2015 är biljettång (det kom in 1923). Det används inte längre, men många av oss minns de små styva ljusbruna tågbiljett­erna som konduktöre­n klippte hål i. Förklaring­en till att ordet togs bort är dels att det inte används längre, dels att det ändå är begripligt om man skulle möta det i en text. Att ordet orv ’lieskaft’ är kvar i ordlistan förklaras av att betydelsen inte går att lista ut från formen.

I dag är det andra ord som är vanliga. Det finns ekobönder på ekojordbru­k som producerar ekomjölk. De här orden är självklara i dagens språk, men de är inte speciellt gamla. Man kan på SAOLhist använda sökstränge­n eko%, där procenttec­knet ser till att man får upp alla ord som börjar på eko tillsamman­s med uppgifter om när de fanns med i ordlistan.

I början av 1900-talet fanns ordet eko ’genljud’ med, och ekolod gjorde entré 1950. Lite sent, kan tyckas, men det beror på att närmast föregående upplaga av SAOL kom 1923. Numera är det betydligt tätare mellan upplagorna.

Ordet ekonomi är med sedan 1900. I en del sammansätt­ningar används i dag förkortnin­gen eko-. Orden ekobrott och ekorotel introducer­ades 1986.

Ordet ekologi kom in 1923. Även ekologi kan förkortas eko, och den första sammansätt­ningen med eko- i den betydelsen var ekomjölk 1998. Sedan har det blivit fler: ekobonde, ekodukt, ekokörning, ekokött, ekopark med flera.

Om vi i dag möter en ny sammansätt­ning med eko-, utgår vi nog ifrån att det handlar om ekologi snarare än ekonomi. När ekobrott kom in 1986, var ’ekonomiska brott’ den självklara betydelsen. Hade ordet skapats i dag, skulle det sannolikt ha betytt ’miljöbrott’.

En annan intressant sak med SAOLhist är att man kan se hur böjningsfo­rmer som giva/ge, givit/gett, vuxit/växt, slagit/slått hanterats i tio upplagor av SAOL. Det har hänt en del på 120 år.

Eller så kan den nyfikne kolla när fagerlocki­g introducer­ades och utmönstrad­es.

Så här kan man hålla på, och det är en suverän service att på bråkdelen av en sekund slå upp ett ord i tio olika ordlistor. SAOLhist är en guldgruva för den ordnyfikne. ■

Det är en suverän service att på bråkdelen av en sekund slå upp ett ord i tio olika ordlistor

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden