Göteborgs-Posten

Misstänkt spion häktad – forskade på Chalmers

En man i 45-årsåldern greps i onsdags i Stockholm misstänkt för spioneri. Mannen, som är hemmahöran­de i Göteborg, har nu häktats vid Stockholms tingsrätt.

- Victor Blomdahl victor.blomdahl@gp.se 031-62

Det var i onsdags som mannen som är i 45-årsåldern greps på en restaurang i centrala Stockholm.

Mannen som är folkbokför­d i Göteborg greps misstänkt för att ha spionerat på Sverige för Rysslands räkning. Och i går beslöt Stockholms tingsrätt att han skulle häktas.

Enligt åklagarens häktningsf­ramställan misstänks mannen för olovlig underrätte­lseverksam­het mot Sverige. Och han ska bland annat ha spionerat mellan 1 januari 2017 och 26 februari i år.

– Han greps under ett möte med en rysk underrätte­lseofficer som är stationera­d här i Stockholm under diplomatis­k täckbefatt­ning, sade Daniel Stenling, enhetschef för kontraspio­nage vid säkerhetsp­olisen, till TT på onsdagen.

Mannen bor i Göteborg och ska bland annat ha varit forskare på Chalmers tekniska universite­t, något som Ekot har berättat tidigare. Han har tidigare publicerat en rad vetenskapl­iga artiklar genom sin forskning på Chalmers.

Enligt säkerhetsp­olisen arbetar mannen inom svensk högteknolo­gisk industri och uppges ha hanterat uppgifter som skulle kunna vara intressant­a för främmande makt.

Enligt Expressen har mannen bland annat varit konsult på Volvo.

Mannen är svensk medborgare och har flera barn och bor tillsamman­s med dem och sin hustru på en adress på Hisingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden