Göteborgs-Posten

Skolelever utbildar med AR-teknik i klimatfråg­or Fakta: AR-teknik

Som några av de första skolelever­na i världen att använda AR-teknik utbildar UF Earthbox i klimatfråg­or. Nu är de finalister i årets UF-företag och de har ett etablerat företag i ryggen.

- Adam Andersson nyheter@gp.se

– Planen är att göra det här till ett riktigt företag, säger vd:n Jenny Carlsson

11 mars är det dags för den årliga UF-mässan i Göteborg. Finalister­na för årets UF-företag är nominerade och tre av dem kommer från Nösnäsgymn­asiet i Stenungsun­d. En av kandidater­na som slåss om segern är UF Earthbox.

Jenny Carlsson har med Felicia Johansson, Frida Olsson, Elias Andersson, Caroline Berntsson och Rasmus Johansson från teknikprog­rammet startat UF Earthbox.

– Allting började med att vi hade en skräpig AR-sandlåda på skolan och tänkte att det var något vi ville utveckla. Vi kände att det är en teknik som inte riktigt haft någon användning sedan tidigare så vi bestämde oss att vi ville koppla det till ett samhällspr­oblem och till miljö, säger Jenny Carlsson och fortsätter:

– Det slutade med att vi ville utbilda genom workshops med teori och praktik där vi använder lådan för att illustrera miljökatas­trofer och konsekvens­er av global uppvärmnin­g.

Målsättnin­gen är att

utbilda mellanstad­ieelever, vilket gjort att UF-företagarn­a läst igenom kunskapskr­av från Skolverket. Den praktiska delen med sandlådan ska ge en mer nyanserad bild av verklighet­en och underlätta utbildning­en. Med hjälp av tekniska lösningar kan UF Earthbox exempelvis visa grunderna till torka, översvämni­ngar och när isar smälter.

– Vi är faktiskt bland de första eleverna i världen att använda AR-teknik. Till skillnad från andra UF-företag så har vi ingenting att Kan beskrivas som en kombinatio­n av verklighet och ett visuellt lager av data. En riktigt bra svensk översättni­ng finns inte men AR kallas ibland ”Förstärkt verklighet” eller ”Förhöjd verklighet”. Tre saker ska vara uppfyllda:

Sinnesintr­ycket ska komma från

• verklighet­en och det digitala på samma gång.

Världarna ska matcha varandra

• geometrisk­t.

Det ska ske i realtid.

Källa: www.augmentedr­eality.se

luta oss tillbaka på. Vi har inget annat företag som är likt vårt och det är ingen annan som behövt ta fram den här typen av utbildning­smaterial och ingen annan som fått bygga en grund som fungerar på det här sättet. Vi har fått hitta lösningar till problem som ingen annan tidigare löst, säger Jenny Carlsson.

Kollegan Rasmus Johansson:

– Programvar­an till lådan finns och är ganska anpassning­sbar, så vi har programmer­at ganska mycket för att visa effekterna. Att få sandlådan att fungera har varit det klart svåraste, men nu när den gör det så är det väldigt enkelt att utbilda.

Förhoppnin­gen är att

kunna fortsätta när skolgången är avslutad och faktum är att förutsättn­ingarna ser goda ut.

– Vi har kontakt med vd:n på Warpin Media som har lite samma tankebanor som oss. De lyfter oss verkligen. De har nu gjort så att vi ska få träffa tre investerar­e i Stockholm och pitcha vår idé. Går det som vi vill har vi kapital för att starta i gång sedan, säger Jenny Carlsson och Rasmus Johansson fyller i:

– De utvecklar grejer till H&M och Ferrari och det känns bra att de är på vår sida.

 ?? Bild: Adam Andersson ?? Jenny Carlsson och rasmus Johansson har tillsamman­s med fyra andra skapat en ar-sandlåda för att utbilda inom klimatfråg­or.
Bild: Adam Andersson Jenny Carlsson och rasmus Johansson har tillsamman­s med fyra andra skapat en ar-sandlåda för att utbilda inom klimatfråg­or.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden