Göteborgs-Posten

Arvingarna har bytt fokus

1993 tog de Schlagersv­erige med storm och ”Eloise” blev den låt Arvingarna fortfarand­e förknippas med. Men dansbandss­tämpeln är de fyra veteranern­a inte lika nöjda med. – På frågan om vi är ett dansband har vi alltid sagt att vi är ett band man kan dansa

- Ann Edliden TT

Det är 30 år sedan fyra killar med varsin pappa i dansbandss­vängen bestämde sig för att följa i fädernas fotspår. När de nu laddar om för andra chansen gör Arvingarna det med nytt fokus och ett år där de lämnar dansbanor och tretimmars­spelningar bakom sig.

– Vi kommer att åka ut med Diggiloo-turnén och till hösten gör vi en krogshow för att fira vårt 30-årsjubileu­m. Det blir första gången vi inte åker till Dansbandsv­eckan i Malung, vi har varit där alla år sedan 1993, säger Casper Janebrink.

För att nå

ut till en bredare publik har man valt att satsa på dem som inte i första hand söker sig till dansgolvet, utan vill höra hitsen.

– Vi har ju haft yngre som velat se just oss och sedan den lite mognare publiken som dansat bakom. Det blev nästan lite krig mellan dem ibland, säger Casper Janebrink.

Tre decennier där inga originalme­dlemmar har bytts ut. Det är facit för Arvingarna, som listar bra förebilder som en av anledninga­rna till att man hållit ihop så länge.

– VI har tagit efter våra föräldrars tänk, där en bra grupp är en där ingen är mer eller mindre värd, säger Lars ”Lasseman” Larsson.

Han har varit en av de drivande till den nya inriktning­en, när han för några år sedan plötsligt kände att han inte såg en framtid i bandet.

– Lasseman uttryckte att ”jag kan inte se mig göra det här i tio år till”. Då ändrade vi, bytte produktion­sbolag och nu försöker vi hitta andra ställen att spela på, säger trummisen Tommy Carlsson.

– Och nu kan jag tänka mig att hålla på med det här tills jag dör, säger Larsson.

Faran i att

vara ett dansband som jobbar för brödfödan är att det blir just jobb som blir ledordet i stället för spelglädje, menar gruppen.

– Utan att nämna några namn så tycker jag att man har sett exempel på band som står och spelar i flera timmar och det syns på dem alldeles för tydligt att det bara är ett jobb, säger Kim Carlsson.

– Vi var nästan där. Man kände när vi gick upp och spelade att man kunde komma på sig själv att stå och tänka på annat, säger Larsson.

Att få spela krogshow, vara bland de favorittip­pade i Andra chansen och spela på andra ställen än dansbanor har gett en nytändning.

– Nu är vi tillbaka lite där vi började, säger Kim Carlsson.

– Tanken var aldrig att stå på dansbanorn­a, vi ville bara spela för att det var skoj och det har vi gjort hela tiden, säger Casper Janebrink.

 ?? Bild: Maja Suslin ?? arvingarna repeterar sitt bidrag ”I do” inför andra chansen i melodifest­ivalen.
Bild: Maja Suslin arvingarna repeterar sitt bidrag ”I do” inför andra chansen i melodifest­ivalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden