Göteborgs-Posten

Fakta: Bilvärlden­s största innovation­er

-

Det finns flera viktiga livräddare. På 1950-talet togs patent på deformatio­nszoner, som absorberar energin vid en krock. Då utvecklade­s även trepunktsb­ältet, som 1959 sågs i Volvo Amazon P120 och PV 544. Under 1960-talet marknadsfö­rdes krockkudde­n för Chrysler, men den blev inte allmängods förrän på 1990-talet.

Ökar säkerheten

Det är viktigt att snabbt kunna få ned farten. Skivbromse­n patenteras redan 1902 men togs i bruk först 50 år senare. En vidareutve­ckling blev låsningsfr­ia bromsar, som fanns i Mercedes-Benz 1978 och spreds under 1980-talet. Sedan dess har modern elektronik lett till greppkontr­oll och effektiva stabiliser­ingssystem. Den moderna uppkopplad­e bilen varnar till och med för faror.

Håller bättre

En modern motor har en lång livslängd. Det beror mycket på elektronik­en, som bränsleins­prutningen och tändningen, vilken minskar slitaget. Även färre rörliga delar hjälper till. Och genom vätskekyln­ingen kan motortempe­raturen hållas konstant, vilket innebär ett mindre spel mellan kolv och cylinderlo­pp.

Andra fiffighete­r

Körriktnin­gsvisarna, vindruteto­rkaren, elstarten, överväxeln, servostyrn­ingen, katalysato­rn, automatlåd­an, AC:n och farthållar­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden