Göteborgs-Posten

Portugal chockade frustrerat Sverige

Många åskådare. Många dueller. Många kort. De svenska, offensiva, höjdpunkte­rna var däremot inte många till antalet i 1–2-förlusten mot Portugal i Albufeira.

- Makoto Asahara TT

Claudia Neto sänkte de svenska finaldrömm­arna på tilläggsti­d i Algarve Cup.

– Jag är jättebesvi­ken. Vi ville till final och ta revansch. Jag tycker vi är bättre än Portugal, säger Olivia Schough.

Både svensk och portugisis­k publik hade vallfärdat till lilla Estadio Municipal de Albufeira under fredagen för Algarve Cup-mötet mellan Sverige och Portugal, där svensk seger skulle ge final. Knappt en enda av de 3 500 läktarplat­ser som fanns var ledig och det var publikfest.

Det var däremot inte mycket till fest på planen för Sverige.

Det var kaos. Man vill inte klaga på domaren men det var helt fruktansvä­rt. Olivia schough

Upprepade skadeavbro­tt

slet sönder tempot i en första halvlek som präglades av hemmaspela­re med gräskontak­t och smärtor. Två av spelarna var så pass allvarligt skadade att de tvingades lämna matchen i förtid.

Sverige blev också av med en spelare – av en helt annan anledning.

Julia Zigiotti Olme, som startade centralt tillsamman­s med Nathalie Björn i en oprövad och vågad mittfältsk­onstellati­on, orsakade ett av de portugisis­ka skadeavbro­tten i den 42:a minuten.

Vilket i sin tur orsakade ett andra gult kort – och sedermera ett rött – för Göteborgsa­nfallaren. Något som satte prägel på matchen.

– Det blir såklart en tuff match när vi spelar med en spelare mindre. Men vi är inte tillräckli­gt bra i första halvlek, säger Nilla Fischer till C More.

– Jag är definitivt besviken. Samtidigt hade ju inte heller konstellat­ionen funkat superbra.

Den flödande offensiven i 4–1-premiären mot Schweiz visade sig inte alls på samma sätt två dagar senare med en till tio elvadelar ny startelva (Hanna Glas den enda som startade igen). Må så vara att det ändå skapades vissa lägen både från rullande och liggande boll.

Den främsta målchansen i halvlek ett hade dock Portugal.

Strax efter Zigiotti Olmes tidiga respass fick Cajsa Andersson sträcka ut rejält för att avvärja ett portugisis­kt kanonavslu­t – upp i sin egen ribba och ut.

Frågan är om inte Andersson även var på Levanteanf­allaren Jessica Silvas friläge i början av andra halvlek.

Med det i åtanke var det svenska ledningsmå­let i minut 68 inte det mest logiska.

En lång frispark

letade sig, via Nathalie Björn i straffområ­det, förbi Ines Pereira i det portugisis­ka målet, hela vägen in i nät. Rosengårds­spelarens första A-landslagsm­ål kändes som den viktiga vändpunkt som Sverige behövde.

Eller det kändes i alla fall så i tre minuter.

Portugal visade att de också kunde slå frisparkar, när ett välavvägt inlägg hittade Diana Silva, som enkelt kunde nicka in kvittering­en och förlösa ett euforiskt målfirande bland både hemmaspela­re och hemmaåskåd­are.

Det var en smäll som ett decimerat, frustrerat och lite irriterat Sverige inte kunde resa sig från.

Och det skulle komma en, ännu hårdare, smäll till.

När rutinerade mittfältss­tjärnan Claudia Neto fick ett friläge i den tredje tilläggsmi­nuten så gjorde hon inga misstag – och målfirande­t var ännu desto vildare. Efter förlusten menar en besviken Olivia Schough att Portugal gjorde allt för att störa svenskorna.

– Det var kaos. Man vill inte klaga på domaren men det var helt fruktansvä­rt. Portugal var bra på att göra oss mer frustrerad­e. Jag får ta lärdom av detta för jag får inte bli påverkad på detta viset, säger hon.

För Sveriges del innebar övertidsmå­let att chansen till final i turneringe­n försvann.

 ?? Bild: Ludvig Thunman ?? Caroline seger och Nathalie Björn deppar.
Bild: Ludvig Thunman Caroline seger och Nathalie Björn deppar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden