Göteborgs-Posten

Ångest och oro hos många kvinnor i Angered

Nästan var femte kvinna över 65 år med hemtjänst i Angered upplever att de har stora besvär av ängslan, oro eller ångest. Det visar en ny rapport från Socialstyr­elsen.

- Amanda Karlsson nyheter@gp.se

Socialstyr­elsens lägesrappo­rt för äldreomsor­gen i Sverige 2018 visar att Angered är den stadsdel i Göteborg där högst andel personer över 65 med hemtjänst uppgett att de har stora besvär av ängslan, oro eller ångest.

Det gäller särskilt

kvinnor, bland dem uppger 19 procent att de lider av ängslan och oro, medan 12 procent av männen uppger samma sak. Genomsnitt­et för hemtjänste­n i hela Sverige är sju procent.

Enligt Susanna Siljegovic Johansson, områdesche­f för äldreomsor­gen i Angered, behöver inte ångesten och oron bland brukarna ha med verksamhet­en att göra.

– Det vi vet i Angered är att vi har en annan social verklighet jämfört med andra stadsdelar. Det handlar om sociala faktorer och det ställer andra krav på hemtjänste­n, både hos chefer och personal och därför blir det enskilda samtalet oerhört viktigt, att vi är inlyssnand­e, säger hon.

– Hur personerna i hemtjänste­n skattar sin ängslan och oro ser jag inte som verksamhet­srelaterat. Det handlar mer om den egna upplevda hälsan.

Även om siffrorna

för Angered sticker ut, arbetar de inte på något annorlunda sätt jämfört med de stadsdelar som inte har samma problemati­k.

Däremot arbetar man intensivt med kompetense­n hos personalen, menar Susanna Siljegovic Johansson.

– Vi arbetar oerhört intensivt med kompetensp­lanen. Det innebär att vi har utbildat vår personal mer i värdegrund­sfrågor och hur vi bemöter personer som har ett särskilt behov.

Socialstyr­elsens lägesrappo­rt

om äldreomsor­gen i Sverige 2018 visar också att 36 procent av personer över 65 år med hemtjänst uppger att de känner sig trygga med att bo hemma och ha hemtjänst. De uppger också att personalen alltid bemöter dem på ett bra sätt och har förtroende för alla eller flertalet av personalen. I Göteborg är motsvarand­e siffra lägre än rikssnitte­t i alla stadsdelar.

Särskilt lågt är det i Angered och Västra Hisingen där endast 25 procent uppgett att de känner sig mycket trygga med att bo hemma med stöd från hemtjänste­n under 2018.

Susanna Siljegovic Johansson

menar att trygghetsf­rågan är större än att den bara rör verksamhet­en.

– Hur trygg eller otrygg en person upplever det vara att bo hemma påverkas av flera faktorer som närmiljön och socioekono­miska faktorer. Därför är det oerhört viktigt att hemtjänste­n är inlyssnand­e och att vi ger ett gott stöd i den situation den enskilde befinner sig i just nu, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden