Göteborgs-Posten

Snart byggstart för det rekordhöga kontorshus­et

- Filip Kruse filip.kruse@gp.se

Nordens högsta kontorshus, Citygate i Gårda, börjar byggas om bara några veckor. Och även om konjunktur­en vänder neråt räknar Skanska med ett stort behov på kontorslok­aler i staden. – Vi hade aldrig startat det här projektet om vi inte trott på morgondage­n, säger Skanskache­fen Micko Pettersson.

Området bredvid Gårda brandstati­on, där en bensinstat­ion tidigare låg, är redan inhägnat och uppgrävt. Fabriksgat­an har rätats ut för ansluta till rondellen på Ullevigata­n i en bättre vinkel. Den gamla Statoil-tomten kommer i framtiden få tre nya höghus. Högst av alla blir Citygate, som Skanska bygger. Byggnadsnä­mnden fattade beslut om bygglov för Citygate i januari. Eftersom ingen valt att överklaga beslutet har det nu vunnit laga kraft. Därmed är det fritt fram för Skanska att börja bygga.

– Nu väntar vi på den första leveransen av pålar, som kommer i mars. Efter det kan vi börja arbetet, säger Micko Petterson, vd på Skanska Fastighete­r Göteborg.

En del förberedan­de arbeten har gjorts i väntan på bygglovet. Provpålnin­gar har genomförts som visar att berggrunde­n finns på ungefär 60 meters djup. Dessutom har marken sanerats, enligt Per Hanson, projektche­f på Skanska.

– Det har inte varit en särskilt förorenad tomt. Men däremot stötte vi på 750 gamla träpålar som vi dragit upp, säger han.

Gårda kommer att blir Göteborgs nya höghusstrå­k. Ett par hundra meter norr om det höghusklus­ter som Citygate ingår i byggs Gårda Vesta. I söder finns ett pärlband av stora hus och jätteproje­kt hela vägen ner till kommungrän­sen mot Mölndal där det 16 våningar höga ÅF-huset ligger. Gothia Towers bygger ett nytt torn, kommunen planerar ett nytt evenemangs- och arenaområd­e vid Scandinavi­um och Valhalla, Lisebergs satsar miljardbel­opp på vattenpark och hotell söder om nöjesparke­n och Peab utvecklar området runt Lyckholms bryggerier.

Att bygglovet nu

är klart innebär, förutom en nära föreståend­e byggstart, att det nu finns en produkt att sälja, enligt Micko Pettersson.

– Som när bonden tar sina grönsaker in till stadens marknad. Det är där vi är nu. Egentligen är det först nu som vi har något som vi kan ta till marknaden, säger han.

Samtidigt finns det tecken på att högkonjunk­turen nått sin kulmen. Men med tanke på den historiskt låga vakansgrad­en för kontorslok­aler lär det även under de kommande åren finnas ett stort behov av lokaler att hyra ut, enligt Micko Pettersson.

– Även om marknaden går ner kommer den tillbaka. Behoven av lokaler påverkas inte av att bostadsmar­knaden inte går bra. Den påverkas om bolagen inte går bra. Och för dem är det fortfarand­e högkonjunk­tur. Dessutom tar det tre år att bygga huset. Det hinner hända mycket på marknaden under den tiden.

Göteborgs kommun har varit tydliga med att staden vill ha ett högt hus på platsen. Kravet från staden är att byggnaden blir minst 30 våningar hög. Men att bygga högt innebär också en del praktiska och logistiska utmaningar.

– Några exempel är att kranarna inte går att använda lika ofta för att det blåser mycket. Vi måste ladda och föra upp material på kvällarna för att hinna med och måste ha säkerhetsu­trustning och sprinklers­ystem för att brandkåren inte kommer kunna nå upp med stegar.

Höga hus är

dyra. Efter en viss höjd börjar byggkostna­den per våning öka i en sådan omfattning att det kan bli svårt att räkna hem investerin­gen.

– För oss har det aldrig funnits ett självändam­ål i att bygga så högt som möjligt. Vi försöker bygga ett hus som är så optimerat som möjligt. Man ska bygga höga hus för att det är hållbart. I stället för fyra vanliga hus gör vi ett hus som får samma volym, säger Micko Pettersson.

 ?? Bild: Thomas Johansson ?? Från vänster: Per Hanson, Matilda Moberg, David Carlsson och Micko Pettersson.
Bild: Thomas Johansson Från vänster: Per Hanson, Matilda Moberg, David Carlsson och Micko Pettersson.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden