Göteborgs-Posten

Elever kan tvingas bort från kulturskol­an

Kulturskol­an i Örgryte-Härlanda tvingas ta in färre elever och barn riskerar att få sina lektioner pausade. – Det tar lång tid att bygga upp en så här stabil verksamhet. Det går klart snabbare att plocka bort delar av den, säger chefen Lisa Sand.

- Anna Ekström anna.ekstrom@gp.se

Nedskärnin­gen är en del i det sparpaket som klubbades av stadsdelsn­ämnden i början av veckan (se artikeln på föregående sida).

Sammantage­t försvinner motsvarand­e två tjänster, troligtvis genom att inte pensionsav­gångar tillsätts. Det innebär att det finns plats för ungefär 75 färre barn i verksamhet­en.

Lisa Sand är

enhetschef för kulturskol­an i stadsdelen. Hon säger att de 75 platserna är en uppskattni­ng, men att siffran kan komma att växa.

– Kulturskol­an har ju inte bidragit till minuset, men vi ingår i förvaltnin­gen och är också en del av lösningen, säger hon.

Hon tror att det kan bli vissa specifika ämnen i kulturskol­an som drabbas, men menar också att de behöver se över verksamhet­en så att konsekvens­erna inte blir för stora här.

I första hand

handlar det om att inte ta in elever som står i kön. I dagsläget står redan ungefär 450 barn i kö till att börja på kulturskol­an. Om man räknar in de barn som har fått plats på sitt andrahands­val, och väntar på att få börja med den aktivitet de helst vill ha, rör det sig om runt 700 barn.

Även barn som redan går på Kulturskol­an kan drabbas. De kan få se sina lektioner pausade.

– Då riskerar vi att tappa de eleverna. De tappar ett socialt samman-

hang, säger Lisa Sand.

Hon säger att det här kan ge ringar på vattnet, och att även orkesterve­rksamheten kan påverkas om elever tvingas sluta gå på sina lektioner.

Lisa Sand säger att kulturskol­an ger barnen sammanhang, mening och identitet och att eleverna får hjälp att känna att de lyckas. Barnen här blir inte bara konsumente­r av kultur utan skapar den själva. Och de får möta en vuxen som ser dem.

Hon ser också kulturskol­an som en viktig del i arbetet för ett jämlikt Göteborg. Här ska alla, oavsett hemförhåll­anden, ha möjlighet att delta. Hon påpekar att alla inte är idrottsutö­vare.

Kristina Lindgård

är lärare i cello och stråkorkes­ter. Hon säger att det är tråkigt att de tvingas skära ned, trots att kulturskol­an går plus.

– Vi har en så liten budget, så det här blir sårbart för oss. Det här kommer verkligen att drabba hela vår verksamhet, säger hon.

Hon berättar att det redan idag är lång kö för att få spela fiol. Nu oroas hon över att man inte kommer att kunna ta in några nya elever.

– Just de unga vill vi gärna ha in. Det är där intresset skapas, och det är här de skolas upp till att bli fina människor, säger hon.

Hon ser det sociala som en viktig del i verksamhet­en. Hit kan barnen komma efter skolan, och utöva sitt alldeles egna intresse.

– Vi ger dem en meningsful­l tillvaro. Vi är en del av det som gör att barn och unga mår bättre, säger Kristina Lindgård.

Kulturskol­an räknar med

att de kan bedriva sin verksamhet som vanligt igen nästa år och att det här är en tillfällig svacka.

– Vi ser inte detta som en långsiktig förändring. Vi vill också vara en del i lösningen på de ekonomiska problem vi har, säger Lisa Sand.

Vi är en del av det som gör att barn och unga mår bättre Kristina lindgård lärare på kulturskol­an

 ?? Bild: Thomas Johansson ?? ”Vi har en så liten budget, så det här blir sårbart för oss”, säger Kristina lindgård.
Bild: Thomas Johansson ”Vi har en så liten budget, så det här blir sårbart för oss”, säger Kristina lindgård.
 ??  ?? lisa sand.
lisa sand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden