Göteborgs-Posten

Ovanligt åtal om hets på Facebook

Mannen administre­rade en Facebook-grupp men lät bli att ta bort grova kommentare­r. Nu åtalas han för brott mot lagen om elektronis­ka anslagstav­lor.

- Anja Haglund

Åtalet är mycket ovanligt och fallet har chans att gå hela vägen till Högsta domstolen, bedömer en rättsexper­t.

Kommentare­rna i gruppen är enligt åklagaren brottsliga och uppenbart hets mot folkgrupp.

Bland annat beskrivs

personer från Mellanöste­rn och Afrika som ”apmännisko­r” och flera inlägg handlar också om att muslimer och andra ska ”utplånas” eller ”avrättas”. Det finns även en bild på Adolf Hitler som gör en nazisthäls­ning.

Nu åtalas den man i 50-årsåldern som administre­rat Facebook-gruppen vid Eskilstuna tingsrätt för brott mot lagen om elektronis­ka anslagstav­lor.

– Jag påstår att den åtalade inte tagit bort meddelande­n från den här Facebook-gruppen som jag menar utgör uppenbart hets mot folkgrupp, och som administra­tör för gruppen har han en sådan skyldighet, säger åklagare Maria Estberg.

Totalt rör det sig om åtta olika kommentare­r som enligt åklagaren når upp till uppenbart hets mot folkgrupp som den åtalade inte tagit bort.

Mannen förnekar brott.

Har han varit uppmärksam­mad på kommentare­rna och haft en rimlig chans att ta bort dem?

– Det finns en person som uppmärksam­mat honom på att det finns meddelande­n som är grova och borde tas bort, och sen kan man också se i tråden att han varit inne och kommentera­t andras kommentare­r, säger Maria Estberg.

Åtalet är nästintill unikt. Trots att lagen funnits sedan 1998 har den såvitt känt bara tillämpats en gång tidigare, 2007. Då friades den misstänkte av Högsta domstolen.

– Det är väldigt, väldigt ovanligt. Det är glädjande att lagen används för den har länge uppfattats som en papperstig­er, säger Mårten Schultz, juristprof­essor vid Stockholms universite­t.

Fallet har möjlighet att bli prejudicer­ande,

tror han.

– Om det är så att åklagaren har mycket på fötterna så har det här en god chans att gå hela vägen till HD. Det finns ett skriande behov av vägledning kring hur BBS-lagen ska användas, säger Schultz.

Att lagen inte använts oftare kan enligt åklagaren bero på att den uppfattats som svårtillgä­nglig. Den ställer också krav på att gärningen ska ha begåtts med antingen uppsåt eller grov oaktsamhet, och att det måste röra sig om ”uppenbara” fall.

De som skrivit kommentare­rna skulle också kunna misstänkas för brott, men är inte aktuella att utreda just nu, enligt åklagaren.

– Vi har koncentrer­at oss på den här utredninge­n, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden