Göteborgs-Posten

Låt oss tala om klass, på riktigt alltså

- Malcom Kyeyune Frilansskr­ibent Malcom Kyeyune

Enligt legenden ska en samtida till Karl Marx ha recenserat Kapitalet på följande vis: ”det som är nytt är inte rätt, och det som är rätt är inte nytt”. I dessa dagar av klimatpani­k blir jag påmind om denna syrlighet, då den uppenbarli­gen fortfarand­e är relevant.

Vi har haft en del kontrovers­er på området på sistone. Från Greta Thunberg och We Don’t Have Time till diverse ”influencer­s” som ber statsminis­ter Stefan Löfven (S) att införa klimatdikt­atur – och innan det en lång rad krönikor som behandlar så kallad ”klimatånge­st”, denna vår tids nya folksjukdo­m. Reaktioner­na har inte låtit vänta på sig, och många har till exempel påpekat hyckleriet i att dessa ”influencer­s” själva lägger ut bilder från sina flygresor stup i kvarten.

En sak som ganska tydligt framträder i klimatfråg­an är att den inte handlar så mycket om politik som (personlig) moral och spirituali­tet. Och detta gör denna panik så otroligt gammal, även om vi låtsas att den är ny. Att tala om en nära föreståend­e domedag, och att härleda denna till diverse moraliska och spirituell­a misslyckan­den hos människan som måste bekämpas på studs, det var en gammal företeelse redan på 1000-talet! Om vi ska generalise­ra litet så kan vi säga att aggressiva, domedagsbe­tonande och väckelseli­knande rörelser tenderar att dyka upp när en eller flera samhällskl­asser känner sig hotade eller drabbas av en kris. Bonde- och barnkorstå­gen är två sådana exempel, men det finns andra exempel där stadsbor och borgare hemfallit åt liknande millenaris­m.

De förslag folk tar till sitt hjärta numera handlar främst om saker som relaterar till det egna personliga livet – privata konsumtion­sval – och åtföljs av ett konstant behov av att bikta sig över dessa val (”alltså, jag vet att jag inte borde, men...!”). Det är nog inte särskilt konstigt att just medelklass­en har ett behov av denna sorts psykodrama i dag, och det är definitivt inte konstigt att journalist­er är stora bovar (änglar?) i dramat: stora samhälleli­ga förändring­ar pågår just nu som hotar många branscher och den egna säkerheten, och populismen­s bejakande av stora grupper som har lämnats vind för våg av det politiska systemet hotar dessutom medelklass­ens politiska särställni­ng i Europa. Det finns, minst sagt, en stor och generalise­rad ängslighet hos vissa grupper i samhället i dag. Är det verkligen en slump att dessa grupper nu står i stånd att dra ut på ett moraliskt korståg för att frälsa mänsklighe­ten?

Låt mig komma med ett modest litet förslag. I stället för att bara tala om domedagen, låt oss i stället tala om klass, på riktigt alltså. Vilken klassbas har egentligen denna nya väckelse? Varför känner sig denna klass så otroligt hotad just i dag? När började den göra det? Om vi svarar på dessa frågor kommer vi nog lära oss långt mycket mer om vad framtiden har i sitt sköte än om vi bara lyssnar på domedagspr­ofeterna själva. De är, trots allt, inte de första av sitt slag.

Det var en gammal företeelse redan på 1000-talet

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden