Göteborgs-Posten

Teodorescu: Blott Sverige svensk naivitet har

Varför anses det som en godtagbar ursäkt att hänvisa till sin naivitet när man som makthavare egentligen mest varit feg och senfärdig?

- Alice Teodorescu

”J ag måste tyvärr ändå säga att Sverige nog har varit naiva i det här avseendet. Kanske har det varit svårt för oss att acceptera att det i vårt öppna samhälle mitt bland oss finns människor, svenska medborgare, som sympatiser­ar med mördarna i Isil.” (Ur statsminis­ter Stefan Löfvens (S) tal med anledning av att Sverige höjde säkerhetsl­äget från nivå tre till fyra på en femgradig skala, 19/11-2015).

”Vi har varit för naiva inför hotet som radikalise­ringen och IS har utgjort i Sverige.” (Dåvarande inrikesmin­ister Anders Ygeman (S) med anledning av hur Göteborgs stad i intervjuer med Uppdrag granskning inte tog ställning mot IS, SVT 22/4-2015).

”Vi har varit naiva om den religiösa extremisme­n. Det har funnits en ängslighet, att man är orolig att kritik ska ses som rasism.” (Göteborgs dåvarande kommunstyr­elseordför­ande Ann-Sofie Hermansson (S) apropå religiös intolerans, DN 26/3-2018).

”Situatione­n i dagsläget visar att vi helt tappat greppet. Jag tror att vi har varit väldigt naiva och vi har låtit detta fortgå i alltför stor utsträckni­ng.” (Chefsåklag­are Lise Tamm, 05/10-2017, Dagens Juridik).

Jag kan fortsätta ett bra tag till med risk för att bli övertydlig. De naiva finns inom alla partier och alla samhällssf­ärer och deras naivitet rör alltifrån Putins Ryssland (Jan Björklund (L) TV4, 2/9-2014) till pensionsbe­dragare som svärtar ner ryktet för hela pensionssy­stemet (Socialförs­äkringsmin­ister Annika Strandhäll (S), Expressen 6/3-2018).

Synonymer till ordet naiv är: barnslig, godtrogen, aningslös, omogen, enfaldig, lättlurad, korkad. Motsatsord är: mogen, vuxen, realistisk, skeptisk. Frågan är varför det sitter en massa, enligt egen utsago, lättlurade och omogna människor på samhällets högsta positioner, från vilka de förväntas fatta välavvägda och långsiktig­t kloka beslut, och ursäktar sin senfärdigh­et med att ”vi” har varit naiva? Vilka ”vi”? Och varför har ”naiviteten” inte fått några konsekvens­er för deras fortsatta möjlighet att sitta kvar?

Det är beundransv­ärt att också människor på höga samhällspo­sitioner kan erkänna sina misstag. Men dessa exempel handlar inte om misstag, de handlar om kvalificer­ad feghet. I Sverige kostar det på att påpeka brister tidigt, att vara före sin tid. Därför tiger man när saken är i sin linda för att sedan när problemet är ett faktum ursäkta sig med sin naivitet och då tvingas vidta åtgärder långt kraftfulla­re än vad som hade behövts om man agerar tidigt.

Ta en sådan sak som de återvändan­de IS-terroriste­rna. Det krävdes inte särskilt mycket analysförm­åga för att inse att en betydande andel av de som anslöt sig till kalifatet, den dag de blev besegrade, skulle vara intressera­de av att återvända. För denna högst överblickb­ara eventualit­et borde Sverige ha haft beredskap redan i samma veva som terroriste­rna åkte. Men icke, i stället har vi förhoppnin­gsvis en straffskär­pning på plats i augusti i år – bara sådär sex, sju år för sent.

Problemet med den påstådda naiviteten är att den kommit att framställa­s som något fint. Den som har varit naiv är en god människa, en optimist, som inte förstod bättre på grund av sin vilja att hysa tilltro till mänsklighe­ten. Ädelt, javisst, men beslutsfat­tare med ansvar för rikets och medborgarn­as säkerhet bör stoltsera med annat än snällism i dessa tider.

De påstått naiva kan nämligen inte sällan skylla på okunskap, vilket eventuellt hade kunnat anföras som en förmildran­de omständigh­et. Det finns alltför många exempel på personer, också politiker såsom Nalin Pekgul (tidigare S), Mauricio Rojas (tidigare FP/L) och Amineh Kakabaveh (V), som varnat för den utveckling som vi nu inte kan värja oss mot. Varför lyssnade så få?

Terrorfors­karen Magnus Ranstorp är ett annat exempel på en person som tidigt varnade för problemati­ken i landets förorter samt för behovet av kraftfulla och preventiva åtgärder mot radikalise­ring och extremism. I våra nordiska grannlände­r har han anlitats flitigt, i Sverige beskylldes han för att fiska i grumliga vatten varför få lyssna på honom. Nu när man inte längre kan ignorera verklighet­en låter det emellertid annorlunda, även om det i mångt och mycket är för sent.

Den svenska senfärdigh­eten, naiviteten eller bara kort och gott dumheten, är ett symptom på en strukturel­l oförmåga att förhålla sig till komplexa problemfor­muleringar. Men politik är inte bara att vilja, utan främst att välja. Den som i sin yrkesutövn­ing värjer för det obekväma av rädsla för hur han eller hon personlige­n ska uppfattas bör inte befatta sig med ansvarskrä­vande uppdrag. Visst är det hisnande att fundera över vilket land Sverige hade kunnat vara om realism i stället för naivitet hade fått dominera?

 ?? Bild: Thommy Tengborg ?? så annorlunda sverige hade varit om politikern­a lyssnat till kunniga experter som terrorfors­karen magnus ranstorp.
Bild: Thommy Tengborg så annorlunda sverige hade varit om politikern­a lyssnat till kunniga experter som terrorfors­karen magnus ranstorp.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden