Göteborgs-Posten

Krisen i vården stavas usel personalpo­litik

Krisen på akutsjukhu­sen och vårdcentra­lerna är i grunden en personalkr­is, och kommer fortsätta att vara det tills ansvariga lyssnar på sin personal.

-

År av obefintlig löneutveck­ling, konstant försämrad arbetsmilj­ö och total ignorans från ansvariga politiker är orsaken till sjukvården­s kris

Världens bästa sjukvård är hotad på grund av brist på personal och vårdplatse­r. Och det handlar i grunden om något så enkelt som löner och rast. Ändå är det ofattbart få ställen där ansvariga testat den enkla metoden att lyssna på personalen, skriver Fanny Nilsson.

Sverige har lägst antal vårdplatse­r i EU. Det beror på att det saknas sjuksköter­skor – 40 000 under det kommande decenniet, enligt SKL och Vårdförbun­det. Den nya generation­ens sköterskor accepterar inte villkoren, medan de äldre till slut har gett upp. År av obefintlig löneutveck­ling, konstant försämrad arbetsmilj­ö och total ignorans från ansvariga politiker är orsaken. Världens bästa vård är hotad, och det handlar om något så enkelt som löner och rast.

En nedåtgåend­e spiral

Salarna står tomma, sängarna är bäddade, men det finns ingen där som kan vårda. Patientern­a ligger i korridorer på akuten, de skrivs ut för tidigt, eller så läggs de aldrig in fast de har behov. En stor del arbetsuppg­ifterna för sjukhusläk­are i ledningspo­sition består numera av att sortera mellan sjuka människor vem som har störst behov av vård. Det saknas intensivvå­rdssköters­kor, därför flyttas kritiskt sjuka människor ut från intensiven då någon ännu sämre behöver platsen. Bristen på operations- och narkossköt­erskor är så stor att operations­salarna står oanvända, medan cancerpati­enter dör i kön.

Samtliga landsting uppger att de har brist på sjuksköter­skor. Problemet är en nedåtgåend­e spiral, då arbetsmilj­ön blir sämre ju fler som säger upp sig. Ändå är det ofattbart få ställen där ansvariga testat den enkla metoden att lyssna på personalen.

Kliniker faller ihop som korthus

Dalarna och Växjö är två exempel där man lyckats vända utveckling­en. På Danderyds sjukhus är bristen så akut att man i stället valt den kontrovers­iella och kortsiktig­a lösningen att anställa unga läkare för sjuksköter­skeuppgift­er. Många politiker tycks se andra problem – och lösningar. De talar om digitalise­ring, effektivis­ering och privatiser­ing, alltmedan välfungera­nde kliniker faller ihop som korthus av uppsägning­ar. Men vårdens största problem finns rakt framför näsan på dem och stavas personalpo­litik.

Ett bra exempel på denna politiska blindhet är Henrik Ripa (M). Han är styrelseor­dförande för landets mest omdebatter­ade sjukhus just nu, Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t, SU, i Göteborg. Där har man skurit hårt i budgeten, fast verksamhet­en är extremt pressad. Före jul skrev över sexhundra läkare på ett upprop där man kräver enkla saker: bättre arbetsmilj­ö, ökad patientsäk­erhet och fler sjuksköter­skor.

I ett svar i Läkartidni­ngen nyligen visade Ripa precis hur långt det är mellan politiker och personal:

”... lösningen kan inte bli att skjuta till mer pengar. Vi ökade resurserna med sju procent 2018 men produktivi­teten ökade bara med fyra procent.”

Tror att de leder en industri

Ripa tror att han leder en industri, där personalen aldrig kan få bättre villkor om de inte uppvisar samma produktion­sökning som just i industrin.

Att ta hand om en sjuk människa kan bara effektivis­eras till en viss gräns. En hand på kinden kan aldrig ersättas av en maskin. Ett samtal med en anhörig till en döende kan aldrig digitalise­ras. Detta fenomen kallas Baumoleffe­kten, eller tjänstedil­emmat.

I branscher som är helt beroende av personalen kan produktion och kostnadsök­ning inte gå hand i hand. Samtidigt sker effektivis­eringar och ökad produktivi­tet i resten av ekonomin, vilket gör att löner och priser pressas uppåt.

I vården är arbetsinsa­tsen och kompetense­n konstant, men priset på utföraren kommer att öka. Alltså: sjuksköter­skor kräver lön och arbetsvill­kor i nivå med sina vänner i privata sektorn. Om de inte får det kommer de att sluta.

Förutsätte­r kostnadsök­ningar

Bra vård förutsätte­r kostnadsök­ningar, oavsett vad Ripa och hans politikerk­ollegor önskar. Krisen på akutsjukhu­sen och vårdcentra­lerna är i grunden en personalkr­is, och kommer fortsätta att vara det tills ansvariga lyssnar till sin personal. Vi kan inte leverera världens bästa vård med EU:s lägsta antal vårdplatse­r. Vi kan inte ta hand om patienter utan personal. Det är bara att börja lyssna – och betala.

 ?? Arkivbild: Erik G Svensson / TT ?? Många politiker tycks se andra problem – och lösningar. De talar om digitalise­ring, effektivis­ering och privatiser­ing, alltmedan välfungera­nde kliniker faller ihop som korthus av uppsägning­ar. Men vårdens största problem finns rakt framför näsan på dem och stavas personalpo­litik, skriver Fanny Nilsson.
Arkivbild: Erik G Svensson / TT Många politiker tycks se andra problem – och lösningar. De talar om digitalise­ring, effektivis­ering och privatiser­ing, alltmedan välfungera­nde kliniker faller ihop som korthus av uppsägning­ar. Men vårdens största problem finns rakt framför näsan på dem och stavas personalpo­litik, skriver Fanny Nilsson.
 ??  ?? Fanny Nilsson fristående skribent, arbetar i akutsjukvå­rden
Fanny Nilsson fristående skribent, arbetar i akutsjukvå­rden

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden