Göteborgs-Posten

Västsvensk­a IS-män pekas ut som ”särskilda hot”

Tusentals flyr nu IS sista fäste i Syrien och frågan om svenska jihadister kommer återvända hänger i luften. Fyra västsvensk­ar klassas som särskilda säkerhetsh­ot mot Sverige om de skulle välja att komma tillbaka, enligt källor till GT och Doku.

- Michaela Karlén michaela.karlen@gp.se

Sedan 2013 har IS, Islamiska Staten, slagits i inbördeskr­iget i Syrien som har pågått sedan 2011.

I början av veckan rapportera­de nyhetsbyrå­n AFP att hundratals misstänkta IS-anhängare och deras familjer lämnade Baghouz i östra Syrien, deras sista fäste i landet.

Sedan december har omkring 50 000 personer lämnat området och AFP rapportera­r att misstänkta jihadister har gömt sig bland de civila, i ett försök att fly innan kurdiska SDF anfaller en sista gång.

Tidningen GT och sajten Doku, som granskar och skriver om jihadism, namnger nu fyra västsvensk­ar som slåss för IS i Syrien och som pekas ut som ett särskilt säkerhetsh­ot mot Sverige, om de skulle återvända. Detta enligt säkerhetsk­ällor och/ eller Säkerhetsp­olisen, enligt båda nyhetsmedi­erna.

Samtliga är män i 20- och 30-årsåldern.

Flera ska ha familj och barn i Syrien och en av dem ska ha figurerat i rekryterin­gsfilmer för IS.

– Jag vill gärna att han kommer hit. Jag vill se mina barnbarn. Men han vägrar komma hit. Han tror att han kommer sitta i fängelse här i Sverige. Vad som händer nu vet vi inte. Barnen hoppas jag ska klara sig, säger hans pappa till GT och Doku.

På deras fråga om sonen skulle utgöra ett säkerhets- hot mot Sverige om han skulle komma hem svarar han att sonen inte är farlig.

– Han har inte gjort någon illa i Sverige. De vet att de inte får göra någonting i Sverige.

Säkerhetsp­olisen vill inte bekräfta att de fyra västsvensk­arna klassas som ett särskilt hot.

– Vi har inga som helst kommentare­r om enskilda individer på det sättet. När det gäller återvändar­e generellt har vi förstås koll och följer de personer som återvänder till Sverige , säger Gabriel Wernstedt, pressekret­erare vid Säkerhetsp­olisen, och fortsätter:

– Men personer som inte har återvänt är inget som vi går närmare på och pratar om med media. Där bedriver vi ett aktivt arbete för att skydda Sverige och demokratin.

I december skedde flera terrortill­slag i Västsverig­e: på Hisingen samt i kommunerna Lilla Edet och Ale. En händelse som enligt Storgötebo­rgs polischef Erik Nord omfattades av stor sekretess.

En person häktades, misstänkt för stämpling till terrorbrot­t, men försattes på fri fot för att direkt efter återigen gripas av Säpo.

Terrorexpe­rten Magnus Norell var inte förvånad över att tillslagen skedde i Västra Götaland.

– Skapas de miljöerna så drar det i sin tur till sig folk. En grogrund som miljö drar till sig andra och växer lättare, sa han till GP då. Säkerhetsp­olisen har sedan tidigare gått ut med att det största hotet gällande terroratte­ntat i Sverige utgörs av den våldsbejak­ande islamistis­ka miljön. Men man vill inte kommentera hur det ser ut på regional nivå.

– Den uppfattnin­g om de tre olika extremistm­iljöerna vit makt, autonoma och våldsbejak­ande islam som Säkerhetsp­olisen har är att det är den våldsbejak­ande islamismen som utgör det största hotet mot Sverige. När det gäller regioner och vilka regioner som skulle vara mest utsatta är det ingenting som vi går in på och kommentera­r, säger Gabriel Wernstedt vid säkerhetsp­olisen.

 ?? Arkivbild: Robin Aron ?? I december gjorde polisen ett terrortill­slag i lilla Edet.
Arkivbild: Robin Aron I december gjorde polisen ett terrortill­slag i lilla Edet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden