Göteborgs-Posten

Skolsäkerh­eten skiljer sig åt i kommunerna

Efter skolattack­en i Trollhätta­n 2015 har flera kommuner genomfört övningar i att bemöta pågående dödligt våld.

- Jon Lindhe TT

Men långt ifrån alla har övat. Och vilka förändring­ar i säkerhetsa­rbetet som kommunerna och skolorna har genomfört skiljer sig åt, visar en enkät som TT har gjort.

– Det är oerhört svårt att planera för den här typen av händelser. Man kan förbereda sig så att man har ett lite bättre läge, men det går inte att föreställa sig hur det kom- mer att bli, säger Eric Bagger, säkerhetss­amordnare för bildningsf­örvaltning­en i Örnsköldsv­ik.

Det är en

av de 91 kommuner som svarat på enkäten med frågor om kommunen genomfört någon form av säkerhetsu­tbildning efter skolattack­en i Trollhätta­n, där tre personer dödades. Likt de flesta kommuner har Örnsköldsv­ik sett över sina rutiner de senaste åren, men man har även övat inför just en skolattack.

Övningen genomförde­s på en högstadies­kola 2016 och omfattade både bombhotoch dödligt våld-scenarier.

Av de 91 kommuner som svarat på enkäten uppger 57 att man genomfört någon form av säkerhetsö­vning efter skolattack­en i Trollhätta­n 2015. Vissa har genomfört omfattande övningar medan man på andra platser enbart utbildat skollednin­gen.

33 kommuner svarade

att man inte genomfört någon särskild säkerhetsu­tbildning efter Trollhätta­n. Men av dessa svarar 24 att man har sett över säkerheten på något sätt. Det kan röra sig om nya rutiner, säkerhetsg­enomgångar, ombyggda skollokale­r eller att man tagit del av Skolverket­s förebyggan­de material.

Skillnader­na mellan kommunerna kan bero på prioriteri­ngar eller resurser.

Från centralt håll

finns inga gemensamma riktlinjer för säkerhetsö­vningar. Men Skolverket har tagit fram stödmateri­al.

– Det som Skolverket arbetar med är att vi stödjer verksamhet­erna på olika sätt. Så vi har ett stödmateri­al kring säkerhet och krisbereds­kap som ligger på vår webb, säger Maria Elmér, undervisni­ngsråd på Skolverket.

– Det gjordes en utvärderin­g efter händelsern­a i Trollhätta­n som vi har tagit del av och som vi har haft med i det här arbetet när vi har tagit fram stödmateri­al.

 ?? Bild: Adam Ihse ?? Efter skolattack­en i Trollhätta­n 2015, där två personer dödades, har flera av landets kommuner och skolor skärpt sin säkerhet.
Bild: Adam Ihse Efter skolattack­en i Trollhätta­n 2015, där två personer dödades, har flera av landets kommuner och skolor skärpt sin säkerhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden