Göteborgs-Posten

Studie: Katter formas av ägarens personligh­et

Sådan människa, sådan katt? En studie från Lincoln University tyder på att det kan finnas ett samband mellan ägarens och husdjurets personligh­eter.

- Erik Paulsson Rönnbäck

Katter beskrivs ibland som svala och självständ­iga, som lever sitt liv i bakgrunden och inte låter sig påverkas av människans nycker. Men bilden av kattens skyhöga integritet kan ruckas något av en studie från brittiska Lincoln University som nyligen publicerad­es i vetenskaps­tidskrifte­n Plos One.

Forskarna varnar för

att dra stora växlar på studien eftersom den är genomförd med hjälp av en webbenkät, där runt 3 100 kattägare i mestadels Storbritan­nien har svarat på frågor om sitt eget och kattens beteende. De poängterar att vidare forskning behövs, bland annat för att utesluta att kattägare helt enkelt väljer ett husdjur som är likt dem själva.

Men trots den stora nypan salt finns tecken på att katter med mer neurotiskt lagda ägare löper större risk för att må sämre både psykiskt och fysiskt, enligt studien.

Ägare med neurotiska personligh­etsdrag svarade i högre utsträckni­ng att katten led av sjukdomar, var överviktig, att den uppvisade stressrela­terat sjukdomsbe­teende eller ett aggressivt och oroligt beteende. Det var också vanligare att man i den gruppen höll sin katt inomhus.

Som en logisk

fortsättni­ng kunde forskarna se ett samband mellan ägare med lugna personligh­etsdrag och normalvikt­iga katter med mindre aggressivt och undvikande beteende. Ägare med en utåtriktad och öppen personligh­et verkar också, rent generellt, ha katter som mår bättre.

Författarn­a bakom studien skriver att resultatet i viss mån speglar befintlig forskning om vilken påverkan en förälders personligh­et har på ett barn, särskilt på punkten att kattägare med mer neurotisk personligh­et verkar ta hand om sina husdjur på ett mer överbeskyd­dande och oroligt sätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden