Göteborgs-Posten

Misstänkt flyktingsp­ion häktad på sannolika skäl

En man i 45-årsåldern som misstänks för flyktingsp­ionage har häktats på sannolika skäl misstänkt för olovlig underrätte­lseverksam­het mot person.

- TT

Den häktade mannen är medborgare i Sverige och i ett annat land. Vilket vill åklagare Hans-Jörgen Hanström inte uppge.

– Brottskons­truktionen är att det finns ett syfte att gå en främmande makt tillhanda och för närvarande vill vi inte berätta vilken den främmande makten är, säger han.

– Det är så kallat flyktingsp­ionage och då påstås det att personen har anskaffat personliga uppgifter. Då är det en gruppering eller flera personer.

Hanström vill inte säga hur många som har utsatts för spionage eller om de är svenska medborgare.

Han vill heller inte säga om det finns fler misstänkta i ärendet. Han säger dock att utredninge­n nu kommer att fortsätta med analyser av material, men även aktiva utrednings­åtgärder. Fler personer kommer att höras.

Häktningsf­örhandling­en hölls bakom stängda dörrar med hänvisning till utrikessek­retess och förundersö­kningssekr­etess. Den misstänkte mannen motsatte sig häktningen.

– Det enda jag kan säga är att han förnekar brott, jag har yppandeför­bud så jag kan inte säga någonting annat, säger hans advokat Hanna Lindblom.

Den misstänkte flyktingsp­ionen greps vid lunchtid i onsdags efter att ha varit anhållen i sin frånvaro.

Spioneriet ska ha pågått mellan 10 april och 30 september förra året, enligt handlingar från Stockholms tingsrätt. Säpo vill i nuläget inte svara på om personen har några diplomatis­ka kopplingar.

– Dessvärre har vi få uppgifter att ge i nuläget då vi är mitt uppe i rättsproce­ssen, sade Säpos presschef Karl Melin på torsdagen.

Det misstänkta brottet utreds som grov olovlig underrätte­lseverksam­het mot person. Säkerhetsp­olisen sköter förundersö­kningen under ledning av åklagare vid Riksenhete­n för säkerhetsm­ål.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden