Göteborgs-Posten

Gårdsten borta från polisens ökända lista

Sedan 2016 har brottsligh­eten minskat med 20 procent i Gårdsten och i går togs området formellt bort från polisens lista över särskilt utsatta områden.

- Pia Svensson pia.svensson@gp.se

Enligt Erik Nord, polischef för Storgötebo­rg, är utveckling­en i Gårdsten ett kvitto på varför polisen en gång startade listan över särskilt utsatta områden.

– Syftet med listan var att väcka allmänhete­n och andra berörda i respektive område att hjälpa till att vända trenden, på så sätt som exempelvis Gårdstensb­ostäder nu har gjort i området. Att kriminalit­et breder ut sig i ett område kan aldrig bara vara en utveckling som polisen ensamt har ansvaret för att stoppa, säger han.

Gårdsten har sedan flera år pekats ut som ett av landets mest kriminella områden. Men från och med fredagen den 1 mars är stämpeln borta.

Kriteriern­a för att få klassninge­n, som alltså bestäms av polisen, är bland annat att ett område ska vara påverkat av kriminella nätverk och att boende känner sig hotade och till exempel inte vill ställa upp som vittnen.

Efter att Gårdsten

fallit bort från listan finns i dag 22 sådana särskilt utsatta områden i Sverige, i Göteborg finns det sex mot tidigare sju. De kvarvarand­e är Biskopsgår­den, Bergsjön, Hjällbo, Hammarkull­en, Lövgärdet och Tynnered. Gårdsten är dock alltjämt ett område som av polisens klassas som utsatt, tillsamman­s med 61 andra områden i landet.

Axel Josefson (M), är kommunstyr­elsens ordförande i Göteborg.

– Det är väldigt glädjande att Gårdsten lyfts bort från polisens lista över särskilt utsatta områden. Det är ett gott betyg till det långsiktig­a arbetet som utförts för ett tryggare Gårdsten. Men vi kan inte luta oss tillbaka. Nu ska vi använda erfarenhet­erna från Gårdstensm­odellen i andra utsatta områden, säger han.

Antalet anmälda brott per 1 000 invånare minskade från 80 till 63 mellan åren 2016 och 2018 i Gårdsten. Motsvarand­e siffra för Göteborg är 179 anmälda brott 2016 och 136 för 2018.

Mellan med 1997 och 2018 minskade antalet anmälda brott per 1 000 invånare med nästan två tredjedela­r, från 180 till 63 anmälda brott. För Göteborg som helhet är minskninge­n inte lika dramatisk. 1997 anmäldes 177 brott per 1 000 invånare och motsvarand­e siffra för 2018 var alltså 136.

 ?? Arkivbild: Jonas Lindstedt ?? Sedan i går finns Gårdsten inte längre med på listan över särskilt utsatta områden.
Arkivbild: Jonas Lindstedt Sedan i går finns Gårdsten inte längre med på listan över särskilt utsatta områden.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden