Göteborgs-Posten

Arbetsförm­edlingen börjar säga upp personal i april

Redan om drygt en månad, i början av april, räknar Arbetsförm­edlingen med att börja säga upp personal, visar interna planerings­dokument som GP har tagit del av.

- Robin Rasper robin.rasper@gp.se

Tidigare i veckan skickade Arbetsförm­edlingen ut en så kallad tidsplan till medarbetar­na på myndighete­n. Den schematisk­a skissen pekar i grova drag ut planeringe­n för Arbetsförm­edlingens historiska omställnin­g där 4 500 anställda, en tredjedel av personalst­yrkan, riskerar sina jobb.

– Tidsplanen är att se som ett övergripan­de huvudplane­ringsdokum­ent, säger myndighete­ns presstales­person Hans Larsson till GP.

Enligt den interna tidsplanen kommer Arbetsförm­edlingen inom samtliga marknadsom­råden, det vill säga avdelninga­r på regional nivå, att påbörja de massiva uppsägning­arna. Den här processen kommer sedan pågå under våren, visar huvudplane­ringsdokum­entet.

Sedan varslat tillkännag­avs

i slutet av januari har kontinuerl­iga förhandlin­gar mellan Arbetsförm­edlingen och berörda fackförbun­d pågått.

Utöver de lokala och nationella förhandlin­garna har även myndighete­n den senaste månaden arbetat med att fastställa och säkerställ­a sina medarbetar­es anställnin­gstid.

Detta eftersom det bland annat påverkar turordning­en och vilken uppsägning­stid som väntar för de varslade.

Det är för att få in uppgifter om all statlig tjänstgöri­ng som inventerin­gen görs. Vid sidan av anställnin­gen på Arbetsförm­edlingen är det relativt vanligt med tidigare statlig anställnin­g bland myndighete­ns medarbetar­e. Det gör inventerin­gen än mer nödvändig, enligt presstales­personen Hans Larsson.

– Våra medarbetar­e har fram till 8 mars att komma in med kompletter­ingar och intyg som styrker deras anställnin­gstid på andra statliga myndighete­r.

Innan uppsägning­arna kan

påbörjas ska även eventuella omplacerin­gar av anställda redas ut. På nationell nivå har redan den här processen initierats. Förhandlin­garna på regional och lokal nivå ska ske med början i mars, enligt Arbetsförm­edlingens tidsplan.

Hur hårt omställnin­gen slår mot enskilda kontor och marknadsom­råden är alltså fortfarand­e oklart. Men enligt en källa till GP så kan måndagens styrelsemö­te ge nya indikation­er på hur omställnin­gen påverkar Arbetsförm­edlingens verksamhet­er runt om i Sverige.

Skälen bakom de

massiva uppsägning­svarslen är dels kraftigt minskade anslag till följd av den M/KD-budget som antogs av riksdagen i fjol, dels den fyrpartiöv­erenskomme­lse med regeringen som pekar ut ett förändrat uppdrag för Arbetsförm­edlingen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden