Göteborgs-Posten

Stolt 100-åring slår alla tidigare rekord

Svenska Mässan slår alla rekord för 2018 med en omsättning på 1,4 miljarder kronor och ett resultat före skatt på 233 miljoner kronor. Nu väntar fortsatt utbyggnad av Svenska Mässan.

- Marie Kennedy marie.kennedy@gp.se

Svenska Mässan fyllde 100 år i fjol – och gjorde det starkaste resultatet i verksamhet­ens historia.

Totalt hade Svenska Mässan över två miljoner besökare under 2018.

– Vi har haft ett helt fantastisk­t år. Det var verkligen ett resultat som på alla sätt sammanföll med att vi firade 100 år, så det var extra roligt att avsluta seklet så, säger Carin Kindbom, vd och koncernche­f.

Omsättning­en landade på 1,4 miljarder kronor mot dryga 1,2 miljarder kronor för 2017. Resultatet före skatt blev 233 miljoner kronor mot 213 miljoner kronor för föregående år.

– Under de

senaste sex åren har vi vuxit organiskt med 55 procent. Det varierar lite mellan åren, men det som gjorde att vi fick en sådan väldigt fin tillväxt under 2018 var att vi hade ett starkt utbud i vår egen portfölj, men också stora affärer där vi lyckades attrahera både kongresser och företagsmö­ten. Vi har lyckats väldigt bra inom den delen, säger Carin Kindbom.

Och Svenska Mässan ser ut att ha fortsatt bra tryck i affärerna under den kommande treårscyke­ln, under 2019 kommer omsättning­en att bli något lägre, men med ökad tillväxt under 2020-2021.

– Detta vet vi på förhand, eftersom många av våra affärer planeras in långt i förväg, säger hon.

Under fjolåret fick

Svenska Mässan också en rad erkännande­n. Svenska Mässan och Gothia Towers utsågs till Västsverig­es mest attraktiva arbetsgiva­re och Västra Götalands friskaste företag.

Vad ska ni göra av alla pengarna?

– Vi fortsätter att investera och utveckla verksamhet­en och våra medarbetar­e. Och i fastighets­förvaltnin­gen på längre sikt. Under 2018 fick vi ett positivt planbesked för ett fjärde hotelltorn. Så vi har stora planer på att fortsätta att växa, säger Carin Kindbom.

Bortom rent konkreta

byggplaner för nya lokaler, restaurang­koncept och ny entré, så kommer Svenska Mässan att satsa på ökad digitalise­ring.

– Som alla andra företag vill vi utforska ny teknik som till exempel artificiel­l intelligen­s, och se hur det kan tillföra ett värde för våra kunder, men också hur det kan skapa effektivit­et i vår egen drift, säger Carin Kindbom.

 ?? Arkivbild: Lisa Thanner ?? Carin Kindbom, vd och koncernche­f för svenska mässan är helnöjd med resultatet och fortsätter planera för expansion.
Arkivbild: Lisa Thanner Carin Kindbom, vd och koncernche­f för svenska mässan är helnöjd med resultatet och fortsätter planera för expansion.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden