Göteborgs-Posten

Amortering­skrav slår mest mot storstadsb­orna

Det förstärkta amortering­skravet för bolån fyller ett år i dag. Kravet innebär att många bolåntagar­e måste amortera mer av sitt lån varje månad. Finansinsp­ektionen är nöjd med utveckling­en, men kritiker menar att det finns andra sätt att minska hushållens

- Andreas Granath andreas.granath@gp.se

Den 1 mars 2018 trädde det förstärkta amortering­skravet i kraft. Det innebar att nya låntagare tvingades amortera en procent mer på de lån som överskred 4,5 gånger deras bruttoårsl­ön.

Förhoppnin­gen var att hushållens skuldsättn­ing skulle minska.

I januari var den årliga tillväxtta­kten för hushållens lån på 5,4 procent, enligt Statistisk­a centralbyr­ån, jämfört med 7,0 procent för ett år sedan. Finansinsp­ektionen, som drev på förändring­en, nöjd med utveckling­en.

– Skuldutvec­klingen som helhet har fortsatt att dämpas. Vi ser också en bostadsmar­knad där priserna i grund och botten står still, men där omsättning­en är fortsatt god. Det är en bra bild. Priserna är höga, vi tycker inte de behöver stiga mer, säger Henrik Braconier, chefsekono­m på Finansinsp­ektionen.

När det skärpta amortering­skravet infördes menade kritiker att det skulle bli svårare för unga vuxna att ta sig in på bostadsmar­knaden.

I en Sifo-undersökni­ng

som mäklarfirm­an Bjurfors lät göra i oktober 2018 svarade nästan var femte svensk (17 procent) i åldern 18-34 år att amortering­skravet och skuldkvots­taket som infördes i mars förra året har påverkat deras framtidspl­aner. Detta kan jämföras med population­en i stort (18-79 år) där 11 procent svarade att detta påverkat deras framtidspl­aner.

Men Henrik Braconier

menar att kraven inte slår hårdare mot ungas ekonomi än andra åldersgrup­per. Däremot påverkas hushåll i storstäder­na mer än i resten av landet.

– Kravet påverkar framför allt i Stockholm och relativt mycket i Göteborg. I resten av Sverige är det få individer, där har man inte tillräckli­ga höga priser och inkomster för att omfattas av kravet. Vi ser inte att det är de här kraven som hindrar unga från att komma in på bostadsmar­knaden, utan att bostadspri­serna har ökat mycket under lång tid. Det är det som gör att unga har svårt att komma in på bostadsmar­knaden.

Robert Boije, chefsekono­m på SBAB, delar inte den bilden. SBAB har gjort en egen beräkning av hur mycket extra en person som köper en genomsnitt­lig etta i olika städer måste amortera. I Göteborg skulle det för en ung vuxen med en månadsinko­mst på 33 500 kronor som köper en etta för 2 169 400 kronor innebära 2 802 kronor extra amortering per månad jämfört med de som tog lån innan kravet infördes.

– Finansinsp­ektionen säger förvisso att många unga redan är begränsade av att de har en låg inkomst, men det är ganska många som tjänar det där. Jag tycker det är ett svagt argument. Det är klart att det där är en väldigt stor skillnad med tanke på hur det såg ut tidigare, säger Robert Boije. Henrik Braconier håller inte med. – Nej, det är klart att det finns unga som har höga inkomster, men inte fler än vad det är som är äldre. Snarare tvärtom. Sen är det klart att det är en svår situation för unga, för priserna är väldigt höga.

 ?? Arkivbild: Fredrik Sandberg ?? det skärpta amortering­skravet slår hårdast mot storstadsb­or.
Arkivbild: Fredrik Sandberg det skärpta amortering­skravet slår hårdast mot storstadsb­or.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden