Göteborgs-Posten

Svårt läge inför hamnmedlin­gen på måndag

På måndag kan det vara sista chansen för parterna i hamnkonfli­kten att komma överens. Men någon lokal förhandlin­gsrätt är inte aktuell. Svaret är absolut nej, konstatera­r Mattias Dahl, vd för Transportf­öretagen.

- Marie Kennedy marie.kennedy@gp.se

Hamnarbeta­rförbundet har gjort klart att det inte gör sig några större illusioner om att det kommer att erbjudas något annat än samma bud för tredje gången av medlarna på måndag.

Läget just nu är svårt, för det finns inga självklara öppningar och en total strejk och lockout på onsdag rycker allt närmare.

– Om en part har gjort klart att man inte tänker ändra uppfattnin­g står man där man står, då är det svårt att hitta en kompromiss och en lösning, säger Mattias Dahl, vd för Transportf­öretagen.

Från arbetsgiva­rsidan är

man beredd att ingå ett andraavtal med Hamnarbeta­rförbundet, som kommer att ge dem ett ökat inflytande på arbetsplat­serna och över arbetsmilj­ön, rätten att utse sina egna skyddsombu­d, förstärkt förhandlin­gsrätt, och i stora drag alla de rättighete­r som Transport har ute i hamnarna.

– Vi är beredda att ingå andrahands­avtalet och det ger otvetydigt i princip allting som Hamnarbeta­rförbundet sagt sig vilja ha. De får ett avtal de aldrig tidigare har haft. Det enda man inte får av oss är rätten att tillskansa sig andra villkor, säger Mattias Dahl.

Ökat inflytande överallt,

utom just på punkten med lokalt inflytande, vilket är kärnan i det som Hamnarbeta­rförbundet vill ha.

– Om man med ökat lokalt inflytande menar möjlighet eller rätt att tillskansa sig andra villkor än vad alla andra har i fråga om arbetstide­r, scheman, löner eller villkor kopplade till en individ, då är vårt svar absolut nej, säger Mattias Dahl.

Det avgörande skälet till att arbetsgiva­rna inte kan gå Hamnarbeta­rförbundet till mötes är att de redan har tecknat ett gällande hamn och stuveriavt­al med Transport som löper fram till 2020.

Transport har ett förstaavta­l, som arbetsgiva­ren inte får bryta.

– Vi har ett avtal med Transport och vi får inte gå till andra fackförbun­d och göra andra avtal. Det spelar ingen roll vad Hamnarbeta­rförbundet tycker om det, för vi får inte. Och vi tycker inte att det är rimligt att anställda ska ha olika villkor och lön, beroende på vilket fack man är med i. Det är inte den modell vi har i Sverige, säger han.

Inom LO har

man ordningen med ett fackförbun­d för varje yrkesgrupp ute på arbetsplat­serna, till skillnad från TCO, som kan ha flera olika fack för samma yrkesgrupp­er.

– Vi tycker att det är en bra ordning som gynnat både arbetare och företagare, men Hamnarbeta­rförbundet vill skapa en ny ordning som jag tror kommer att skapa lokala huggsexor och bråk på arbetsplat­serna, säger Mattias Dahl.

Han hoppas fortfarand­e på att en ny öppning ska vara möjlig under medlingssa­mtalen på måndag.

Om parterna inte kan komma överens om en lösning kommer det att bli total arbetsnedl­äggelse i de hamnar där Hamnarbeta­rförbundet har flest medlemmar vid midnatt på onsdag.

– Konsekvens­erna kommer snabbt att bli dramatiskt stora. Sedan kommer det att skilja sig från hamn till hamn beroende på hur många som går ut och strejkar.

Från Transportf­öretagen

konstatera­r man att Hamnarbeta­rförbundet har all rätt att strejka, även om man helst hade sett att de jobbade.

– Vi respektera­r Hamnarbeta­rförbundet­s rätt att strejka, de kan uppmana sina medlemmar att strejka men ingen annan. Och vi utgår ifrån att Hamnarbeta­rförbundet kommer att respektera alla andra kollegor som valt att inte vara med i facket, eller är med i ett annat fack och jobbar på som vanligt och att man inte ger sig på dem fysiskt eller verbalt, säger Mattias Dahl.

 ?? Bild: Ryno Quantz ?? mattias dahl, vd för Transportf­öretagen.
Bild: Ryno Quantz mattias dahl, vd för Transportf­öretagen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden