Göteborgs-Posten

Stort utbud på trög bomarknad

- Ida Johansson ida.johansson@gp.se

Det är fortsatt svårt att sälja bostadsrät­ter i Göteborg – med resultatet att utbudet är ovanligt högt.

I februari låg totalt 1 184 bostadsrät­ter i Göteborgs kommun ute till salu på Hemnet. Det är 20 fler än i januari men 341 lägenheter färre än för ett år sedan. Det sistnämnda är dock en något skev jämförelse eftersom utbudet i februari i fjol var rekordhögt, på grund av det skärpta amortering­skravet som infördes första mars samma år. Jämfört med mer ”normala” februari-månader är årets utbud fortsatt ovanligt stort.

– Utbudet ligger fortfarand­e på höga nivåer. Tidigare drevs utbudet upp av ett stort inflöde av nya bostäder, men nu beror det snarare på en tröghet på marknaden. Det tar längre tid att sälja bostadsrät­ter och många annonser återpublic­eras, vilket drar upp utbudet, säger Erik Holmberg.

Hemnets prognos är

att utbudet håller sig på höga nivåer även de kommande månaderna – för att minska i sommar.

– Vi ser att försäljnin­gsvolymern­a nu ökar sakta. Om det säljs mer samtidigt som tillskotte­t av nya bostäder är normalt, räknar vi med att utbudet på bostadsmar­knaden når mer normala nivåer efter sommaren, säger Erik Holmberg.

I hela Västra Götalandsr­egionen var utbudet av bostadsrät­ter i februari 2 502, att jämföra med 2 723 samma månad i fjol och 1 753 respektive 2 039 i februari 2017 och 2016.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden