Göteborgs-Posten

Pilot frigiven – chans att striderna upphör

Pakistan beslöt i går öppna delar av sitt luftrum. Den tillfångat­agne indiske piloten frigavs också. Därmed råder stiltje i konflikten mellan länderna. Nu måste Indiens regering bestämma sig för om attackerna på pakistansk­t territoriu­m har varit tillräckl

- Erik Paulsson Rönnbäck TT

Luftfartsm­yndigheten i Pakistan har öppnat för kommersiel­l trafik igen – med vissa restriktio­ner. Fyra flygplatse­r, bland annat i Islamabad och Karachi, öppnades i går eftermidda­g.

Pakistan stängde

sitt luftrum för all kommersiel­l trafik i onsdags efter att Indien och Pakistan skjutit ned varandras stridsplan och att en indisk pilot tagits tillfånga av Pakistan. Flygförbud­et ledde till inställda och försenade flyg mellan Europa och Asien. Thai Airways ställde in nästan 30 avgångar.

Pakistans utrikemini­ster Shah Mahmood Qureshi meddelade i går att den indiske stridspilo­ten Abhinandan Varthaman skulle friges, vilket också skedde senare på fredagen. Bilder i indiska medier visar Varthaman passera gränsen vid Wagah-Attari.

– Som en fredsgest och för att dämpa tonläget, sade Shah Mahmood Quresh.

Samuel Bergenwall,

säkerhetsp­olitisk analytiker på Totalförsv­arets forsknings­institut, ser flera tecken på att konflikten är på väg att trappas nedi, inte minst det faktum att Indien inte har svarat militärt på Pakistans flygbombni­ngar, som i sin tur var en hämnd för Indiens attack mot extremistg­ruppen Jaish-e-Muhammads läger.

– Bollen ligger just nu hos Indiens premiärmin­ister Narendra Modi. Ur ett indiskt perspektiv är frågan om man har gjort tillräckli­gt att avskräcka Pakistan från att i framtiden stödja eller tolerera terrorgrup­peringar som agerar från Pakistan in i indiskkont­rollerade Kashmir, säger han.

Frågan komplicera­s

av valet senare i vår. Det styrande partiet BJP har kritiserat huvudmotst­åndaren Kongresspa­rtiet för att ha varit för återhållsa­mt mot pakistansk­a extremistg­rupper vid tidigare attacker i Indien, när BJP var i opposition.

– Nu när de är vid makten måste de stå för sitt ord, och uppvisa någon form av respons när man menar att Pakistan stödjer terroriste­r i Kashmir, säger Bergenwall.

Enligt honom är det en allmän uppfattnin­g i forskarvär­lden att Indien har rätt i sitt påstående att Pakistan stödjer Jaish-e-Muhammad och andra extremistg­rupper genom sin säkerhetst­jänst. Pakistan har en svagare militärmak­t än Indien och använder sig av grupperna i ett slags förtäckt krigföring.

– Indien har

återkomman­de riktat kritik mot att Jaish-e-Muhammads ledare Masood Azhar får röra sig fritt i Pakistan även om han står uppsatt på terrorlist­or. Det är någonting som Indien vill få ut av konflikten, att Pakistan lämnar över Azhar och andra som Indien ser som terroriste­r, säger Bergenwall.

 ?? Bild: Prabhjot Gill ?? Indier i gränsstade­n Wagah väntar på den frigivne stridspilo­ten med en stor blomsterkr­ans.
Bild: Prabhjot Gill Indier i gränsstade­n Wagah väntar på den frigivne stridspilo­ten med en stor blomsterkr­ans.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden