Göteborgs-Posten

Oljebolag flyttas till Ryssland

Venezuela har beslutat att flytta en enhet från det statliga oljebolage­t PDVSA från Lissabon till Moskva. – Ryssland kommer fortsätta att hjälpa de styrande i Venezuela, säger Rysslands utrikesmin­ister Sergej Lavrov under en pressträff.

- TT

Venezuelas vicepresid­ent Delcy Rodriguez höll under fredagen en pressträff i Moskva tillsamman­s med Rysslands utrikesmin­ister Sergej Lavrov. Efter ett möte mellan länderna kom också beskedet att Venezuela flyttar sin enhet av oljebolage­t i Portugal till Ryssland.

– President Nicolás

Maduro har gett order om att stänga PDSVA:s enhet i Lissabon och flytta kontoret till Moskva, säger Delcy Rodriguez, enligt den ryska nyhetsbyrå­n Interfax.

Opposition­sledaren Juan Guaidó utropade sig till interimspr­esident i Venezuela den 23 januari. Omkring 50 länder med USA i spetsen stödjer Guaidó som landets rättmätige president medan Ryssland ställt sig på Nicolás Maduros sida.

Lavrov, sittandes bredvid

Rodriguez under pressträff­en, gav Ryssland sitt fortsätta stöd till Venezuelas sittande regering, med Maduro i spetsen.

– Ryssland kommer fortsätta att hjälpa de styrande i Venezuela att lösa de sociala och ekonomiska problemen, bland annat genom att tillhandah­ålla legitimt humanitärt bistånd, säger Sergej Lavrov.

Venezuela sitter på jordens största oljereserv­er. 2014 kollapsade oljepriset, vilket innebar en katastrof för landet vars exportintä­kter till 96 procent kom från oljan.

Landet lider nu

av hyperinfla­tion, är svårt sargat ekonomiskt och har brist på mat och mediciner. Runt tre miljoner människor har lämnat Venezuela till följd av krisen de senaste åren.

Samtidigt har president Maduro vägrat att släppa in humanitär hjälp i landet.

Han hävdar att krisen beror på USA:s sanktioner och att hjälpsändn­ingarna är ett politiskt verktyg och ett första steg mot ett militärt ingripande mot honom.

 ??  ?? Venezuelas vicepresid­ent delcy rodriguez och rysslands utrikesmin­ister sergej lavrov i moskva.
Venezuelas vicepresid­ent delcy rodriguez och rysslands utrikesmin­ister sergej lavrov i moskva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden