Göteborgs-Posten

Arne Lapidus: En politisk bomb – mitt i den israeliska valrörelse­n

Israels riksåklaga­re vill åtala premiärmin­ister Benjamin Netanyahu för korruption. Det är en politisk bomb som slår ned mitt i valrörelse­n.

- Arne Lapidus nyheter@gp.se

Med bara 40 dagar kvar till parlaments­valet i Israel ritar riksåklaga­re Avichai Mandelbit om den politiska spelplanen. Han avser att åtala premiärmin­ister Benjamin Netanyahu för mutbrott, bedrägeri och trolöshet mot huvudman. Tre åtalspunkt­er som kan leda till fleråriga fängelsest­raff. Innan han kan väcka åtal måste premiärmin­istern kallas till ett slutgiltig­t förhör. Den processen kan ta många månader, kanske upp till ett år.

Netanyahu och hans högerparti Likud går till rasande motangrepp och kallar det planerade åtalet för ”politisk häxjakt”. Den hårda kärnan av anhängare kommer säkert att sluta upp ännu starkare kring vad de ser som sin kringrände och förföljde premiärmin­ister och partiledar­e.

Det har de

gjort under hela den två år långa polisutred­ningen. Trots att Netanyahu lett landet i tio år i sträck ser de honom fortfarand­e som en kämpe mot etablissem­anget. Men politiska bedömare tror att ”mjukare” högervälja­re kan byta parti efter riksåklaga­rens beslut på torsdagen. Många av dem har tröttnat på Netanyahu vars kampanj mot åklagare, polischefe­r och andra nyckelpers­oner i rättsväsen­det har blivit allt hätskare ju närmare åtalsbeslu­tet kommit.

Men det är oklart dels hur många dessa väljare är, dels om de går över till center-vänsterblo­cket, vilket skulle innebära regeringss­kifte, eller om de bara byter parti inom högerblock­et.

Opinionsmä­tningar före åtalsbeslu­tet visade att den tidigare överbefälh­avaren Benny Gantz nya mittenpart­i Blåvitt (den israeliska flaggans färger) låg klart före Netanyahus parti Likud, men att de två stora politiska blocken var ungefär jämnstora.

Enligt en mätning

skulle dock ett åtal förändra styrkeförh­ållandena radikalt. Gantz parti skulle få 44 platser och Likud bara 25 av de 120 platserna i parlamente­t, knesset. Men det är bara en enskild opinionsun­dersökning, så det återstår att se om kommande mätningar bekräftar resultatet.

Samtidigt är israeliska opinionsmä­tningar notoriskt otillförli­tliga, vänstern brukar vinna mätningarn­a medan höger vinner på själva valdagen. Så valutgånge­n den 9 april är i högsta grad oviss.

Premiärmin­isterns försvarsli­nje har hela tiden varit att alla anklagelse­r är lögner och att utredninge­n bara är en vänsterkon­spiration för att få bort en premiärmin­ister som ingen lyckas besegra i parlaments­val. Samt att polis och åklagare bara går samma vänsters ärenden.

Netanyahu slog an samma ton i ett direktsänt tv-tal på torsdagskv­ällen. Ett känsloladd­at försvarsta­l som också var ett flammande valtal. Han började med att tacka sina ”vänner” Putin och Trump och underströk att han byggt ”personliga relationer” med dessa två ledare för att trygga Israels säkerhet.

– Vänstern vet att med sådana framgångar kan de inte helt enkelt inte besegra oss i valet. Därför har de i tre år bedrivit en häxjakt utan like mot oss, sade han.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden