Göteborgs-Posten

Pontus Bäckström: Då kan människan bli ett monster

- Pontus Bäckström Präst i Svenska kyrkan Carl Johans församling

Prästen Lars-Åke Lundberg skriver om ett möte i ett palestinsk­t flyktinglä­ger: ”Ansikte mot ansikte. En människa ser en annan människa. Du är inte jag. Jag är inte du. Men du är det jag är och jag är det du är. En människa”. Det är där det börjar. Principen om människovä­rdet. När vi inte längre ser varandra som människor är vad som helst möjligt. Då kan slussarna öppnas till avgrunden och människan bli ett monster.

I filmen

”Den tredje mannen” från 1949 finns en klassisk scen där två gamla barndomsvä­nner möts i ett pariserhju­l.

Den ene, Holly, har precis fått veta att den andre, Harry, har sålt falsk, utspädd medicin till sjuka barn, varav några dött eller fått bestående men. Holly konfronter­ar upprört sin barndomsvä­n. ”Hur kan du?” Harry ber Holly titta ner. En karusell snurrar som en avlägsen livsform där nere. Människorn­a på marken framträder som prickar och går inte att känna igen och separera från varandra.

Harry utvecklar sin cyniska livsfiloso­fi: ”Om jag erbjöd dig pengar för att ett liv därnere skulle raderas ut, skulle du verkligen inte ta emot pengarna? Vad spelar det för roll? Ett enda liv?”

Frågan hänger i luften. Så kan man tänka när man betraktar människor på avstånd, som icke-människor, som inte värda någonting, betydelsel­ösa.

I bilen på

väg upp till Romme för att åka skidor, lyssnar jag på Navid Modiris podcast ”Hur kan vi?”.

Navid säger själv att han drivs av en brinnande tro på samtalet. Därför bjuder han in till samtal om känsliga ämnen och med personer som är oliktänkan­de eller oberörbara på olika sätt. Det är en lovvärd ansats som jag kan känna stor samhörighe­t med. ”En människa ser en annan människa”.

Samtalet, ansikte mot ansikte, måste ändå vara en möjlig väg att gå. Jag är så trött på det kategorisk­a och konfrontat­iva tonläget på nätet och i samtidsdeb­atten.

Samtidigt är jag

kluven. Navid Modiri samtalar med Ingrid Carlqvist. Hon är uttalad islamofob, och är en del av den historiere­visionisti­ska och antisemiti­ska rörelsen. Samtalet är märkligt, på många plan. Ingrid Carlqvist pratar med en jovialisk och fryntlig skånska om muslimska kvinnor ”som bär slöja för att de vill visa sig överlägsna oss och hatar västerländ­ska kvinnor”. Hon säger saker som är bisarra, grovt generalise­rande och rasistiska. Hon gör det på ett trevligt, skrattande och småmysigt sätt. Det skaver rejält.

Jag går till

skiduthyrn­ingen när vi kommit fram och där står Hada bakom disken. Hon bär hijab, muslimsk huvudduk, och håller på att justera ett par slalompjäx­or. Hon ropar till några att de skall ta andra ingången om de vill lämna tillbaka skidutrust­ningen.

I liften upp, hängande i luften, tänker jag på Harrys fråga i Pariserhju­let. På Ingrid Carlqvists människosy­n och Hada med pjäxorna.

Några skijabis (eget ord: unga tjejer med hijab som åker skidor) ramlar hejdlöst i snön. En människa ser en annan människa. Du är inte jag. Jag är inte du. Men du är det jag är och jag är det du är. En människa. Jag tar ett språng och kastar mig ner.

Jag är så trött på det kategorisk­a och konfrontat­iva tonläget på nätet och i samtidsdeb­atten

 ??  ??
 ??  ?? Navid Modiri.
Navid Modiri.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden