Göteborgs-Posten

Dags för finaler i GP-pucken

Andreas Kramer är Sveriges stora medaljhopp i friidrotte­ns inomhus-EM i Glasgow. Nu har 800-meterslöpa­ren tagit första steget mot en final.

- TT

I flickornas final ställs Göteborgs IF svart mot Göteborgs IF vit. – Det blir minnen att ta med sig för livet, säger det svarta lagets tränare Emilia Jonsson Heikkinen.

21-åringen, som är europaetta på distansen, vann sitt heat på tiden 1.48,67 – och säkrade därmed en semifinalp­lats.

– Jag är inte jättevan att springa som favorit och släppte förbi två löpare. Men jag tyckte jag gjorde det bra, kanske väntade lite för länge. Jag gjorde det lite för spännande för mig, säger han till SVT.

Erik Martinsson lyckades däremot inte ta sig vidare på 800 meter.

Kulstötare­n Fanny Roos

är i final i friidrotte­ns inomhus-EM i Glasgow. Och det var väl allt hon var nöjd med.

– Det var topp åtta som gällde, säger hon kort till SVT.

– Jag var inte så nöjd med min stötning men jag ska göra det bättre på söndag.

Roos tog åttonde och sista finalplats­en med hennes första stöt som landade på 17,79 meter.

Frida Åkerström, 16,52, tog sig inte vidare från kvalet.

Det gjorde inte heller trion på 1 500 meter; Yolanda Ngarambe, Anna Silvander och Hanna Hermansson.

Höjdhoppar­en Erica Kinsey

är även hon i final. 1,93 meter räckte för att få göra upp om medaljerna. Bianca Salming stannade på inte tillräckli­gt höga 1,85.

Lovisa Lindh gick vidare

till semifinal på 800 meter genom att bli tvåa i sitt heat efter spanjorska­n Esther Guerrero på 2.03,38.

Lindh gick till täten direkt. – Tanken var att lägga mig där framme och inte vara rädd för att vara längst fram. Sen gick hon förbi och jag släppte hennes rygg med ett par meter. Det var onödigt, det var dumt. Men jag såg på skärmen att de släppte där bakom, säger Lindh.

Efter ett kraftigt

övertramp lyckades längdhoppa­ren Thobias Nilsson Montler samla ihop sig och säkra en finalplats i inomhus-EM.

– Jag känner att det finns mer att ge, säger han.

För 400-meterslöpa­ren Carl Bengtström slutade EM-äventyret i försöken sedan ett fall förstört hans chanser till en bra placering.

Matilda Hellqvist satte personligt rekord på 400 meter, 53,93, men det räckte inte för att gå vidare till semifinal.

Jonas Leandersso­n kom sexa i sitt heat på 3 000 meter på personbäst­a 7.51,47 och gick till final på tid.

– Det är blandade känslor. Jag är väldigt nöjd med tiden, säger Leandersso­n.