Göteborgs-Posten

Westkust gör comeback

Det blir lite nerver för Westkust i dag när bandet gör ett omtag på Oceanen. Tre medlemmar har lämnat och två har tillkommit. Men det var aldrig något snack om att bandet skulle upplösas.

- Johan Lindqvist johan.lindqvist@gp.se

Det är ny pepp, nytt blod och alla vill verkligen göra det här Philip söderlind

Vi träffas bara ett ögonkast från Oceanen. Samtliga medlemmar i det numer hyllade Göteborgsb­andet Westkust firar helg med mat och öl. Det är nästan exakt en vecka till släppfeste­n på Oceanen då den nya, självbetit­lade plattan ska firas.

Spelningen är nästan slutsåld och även gästlistan lär vara fylld. Alla kompisarna ska vara där.

– Det är speciellt att spela för sina kompisar, men samtidigt finns det en paranoid känsla av att folk scannar en. Fast det är väl mest en tvångstank­e, säger trummisen Philip Söderlind.

– Det är lite tråkigt att det inte är sommar, det hade varit härligt att kunna sitta ute på Oceanen. Men det är ett lagom stort ställe för den här spelningen, säger Julia Bjernelid, bandets numera enda vokalist och fortsätter:

– Jag har ganska mycket scenskräck, så skönt att börja lite mjukt.

Det är lite nerver

för Westkust som gör ett omtag med ett par medlemmar som lämnat och Brian Cukrowski (gitarr) och Pär Carlsson (bas) som tillkommit. Men det var aldrig något snack om att bandet skulle upplösas.

– Det är ny pepp, nytt blod och alla vill verkligen göra det här, säger Philip Söderlind som är den som tillsamman­s med Julia Bjernelid pratar mest under intervju.

Vad gör en bra Westkust-låt?

– Allt handlar om magkänsla. Det är nästan som en kemisk reaktion i kroppen när man vet att en låt funkar. Nåt sinne måste vakna. Annars är det bara musik och det finns det redan så mycket av.

Går det att sätta ord på den där magkänslan?

– Harmoni i kaos. Det är ganska skramlig musik och det är bara sådana vi är. Men vi vill också hitta harmoni i kaoset. Det är väldigt ärligt, säger Philip Söderlind.

– Vi har vackra melodier och melankolis­ka ackordfölj­der, men med hård energi ovanpå det. Det får inte bli tunt, konstatera­r Julia Bjernelid och får medhåll av de andra.

Efter Oceanen väntar vardag men också repande. Åtminstone ett tillfälle i veckan försöker man få till, gärna mer. Det gäller att vara förberedda när den tiotalet dagar långa Europa-turnén kommer i slutet av maj.

– Vi är supertagga­de och tacksamma över möjlighete­n att få komma ut och få feedback. Det är ju inte döhett med rockmusik om man ska vara ärlig. Det är ju hiphop som gäller. Men det kommer alltid finnas fans som gillar skramlet.

Hur funkar ni ihop på turné?

– Vi får ju se med den här sättningen, men det oundviklig­t att det blir lite småbråk. Det är en keff situation som sätter vänskapsba­nden på prov, menar Philip Söderlind.

– Man får ha med sig att det är okej att flippa två gånger, sedan får man kanske ta ett snack om det och ha bandmöte. Men det är inte så konstigt egentligen. Sömnbrist, bilåkande, lite bakiskänsl­a och bensinmack­smat är ingen bra kombinatio­n för humöret.

Just nu är är i alla fall känslan där den ska vara. Enda smolket i bägaren är att Westkust missar Bad Cash Quartets återföreni­ng på GBG-festivalen Gården. Bad Cash-gitarriste­n Kalle von Hall är den som har producerat nya Westkust-skivan.

– Vi vill verkligen spela på festivaler i sommar och Gården hade varit perfekt för oss. Men så är det. Vi säger lycka till, Kalle.

 ?? Bild: Olof Ohlsson ??
Bild: Olof Ohlsson
 ?? Bild: Olof Ohlsson ?? – Jag har ganska mycket scenskräck så det är skönt att börja lite mjukt säger Julia Bjernelid inför dagens spelning på Oceanen.
Bild: Olof Ohlsson – Jag har ganska mycket scenskräck så det är skönt att börja lite mjukt säger Julia Bjernelid inför dagens spelning på Oceanen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden