Göteborgs-Posten

Wrånes uttrycker frihet i det abstrakta

- Sanna Samuelsson kultur@gp.se

Utställnin­g Tori Wrånes ”Tori Wrånes” Göteborgs konstmuseu­m T o m 25/8

En smäktande ordlös sång fyller Tori Wrånes utställnin­g i Stenasalen på Göteborgs konstmuseu­m. Videoverke­t ”Your next vacation is calling” är med sina tredelade skärmar det största i salen. Det är från början ett dokumenter­at performanc­e som skapades och ägde rum på Lilith performanc­e studios i Malmö 2014.

Wrånes refererar till sitt sjungande som ”trollesang”, trollsång. Och det är något tröstande över verket, som en vaggvisa. Utan ord men så fylld ömhet. Wrånes är täckt av ett lager av silikon och bär en mask som får henne att se ut som ett sagoväsen. Runt henne rör sig troll-liknande figu- rer, som ömsom sover, ömsom utför koreografi i sina bulkliga dunjackor och ryggsäckar. De stapplar fram i det märkliga rummet, en blandning mellan industrilo­kal och gym, också det täckt av kladdigt silikon.

Möbler och människor går genom väggarna. Rummet symboliser­ar ett liminellt tillstånd, mellan två världar. Men varelserna i det verkar instängda, väntande. Konstnären säger själv under pressrundt­uren att sången ska förmedla det som ord inte kan uttrycka. Så är också hennes skulpturer som är utställda här i utställnin­gen huvudlösa. Befriande eller makabert? Kanske både och. Oavsett ett spännande verk, i all sin övermänskl­iga märklighet.

Wrånes hade år

2017 en stor retrospekt­iv utställnin­g på Nasjonalmu­seet i Oslo, där bland annat det tidigare nämnda videoverke­t ställdes ut. Men i Sverige har hon inte visats ordentligt tidigare, så det är hög tid nu. Utställnin­gen är en del av Göteborgs konstmuseu­ms satsning på separatuts­tällningar med ”yngre” nordiska konstnärer, som fjolårets utställnin­g med Julia Peirone.

Egentligen arbetar Wrånes vanligtvis snarare med installati­on och performanc­e än med video. Och på Nasjonalmu­seet verkar lokalen ha

De stapplar fram i det märkliga rummet, en blandning mellan industrilo­kal och gym.

tagits mer i besittning. Utställnin­gen på Göteborgs konstmuseu­m är mer traditione­ll i sin karaktär, med utplacerad­e, separata verk i den vita salen. En förstorad piercing har förvisso satts i en av takbalkarn­a men det blir mer en symbolisk punkighet än en transforma­tion av gallerirum­met.

Så om en besökare inte riktigt uppfattar att detta är en av Norges mest etablerade performanc­e-konstnärer är det inte konstigt. Men skärmarna som utgör grunden för videoverke­t gör ändå att vi nästan kan vara i det universum som Wrånes byggde upp på Lilith. Det förlänger livslängde­n på ett så explosivt och tungt verk.

Troll är återkomman­de i Wrånes konst, som varelser som både förhåller sig till och spränger normer. Inte helt olikt hur de skildrades i Ali Abbasis uppmärksam­made film ”Gräns” från förra året.

Just eftersom Wrånes

arbetar med det främmande och övernaturl­iga, det som vi gärna vill se som ”omänskligt”, så blir fokus så starkt på det mänskliga. Det magiska i människan, det mystiska och närmast religiösa. Den sång som inte tillhör något känt språk men som talar till vårt gemensamma känsloregi­ster.

Samtidigt kan jag inte låta bli att fundera över trollet och dess roll i vår skandinavi­ska kultur när jag står där och tittar. Jag börjar fundera över hur den figuren varit en projektion­syta för rädslan för främlingen. Och på vad trollen har spelat för roll i skapandet av våra skandinavi­ska nationalst­ater, genom den nationalro­mantiska efterkonst­ruktionen av folkloren. Hos Wrånes verkar trollet vara en utopisk möjlighet. Är det naivt? Trollen står förvisso för en varelse utanför samhällsno­rmerna, men innebär det verkligen bara en frihet? Å andra sidan så kan ju den melankolis­ka stämningen i videoverke­t antyda något annat. Så kul är det inte att stå utanför normen, troll eller ej.

Men jag förstår också som betraktare av verken att det lekfulla är viktigt hos Wrånes, vilket är befriande att se. Friheten, som hon själv uttrycker det, att få göra sig av med huvudet, släppa intuitione­n och kroppen fri.

Detta kan också ses i de nya verken ”Handmade acoustics 2” och ”Luciana” som är placerade längst in i salen. Dessa gör störst intryck på mig. Här kommer utställnin­gen verkligen till liv, och blir intressant, eftersom det rör sig bortom den finurlighe­t som finns i de andra verken, som kan skapa en viss distans.

Verken är ett

slags målningar, eller skulpturer, som ser ut att röra på sig. Skapade som de är av lera och silikon, har de blivit till en ytterst levande yta, där det konstgjord­a och det organiska möts.

Där det monumental­a videoverke­t är mer högljutt och slutet i sin tydliga estetik, så är dessa verk mer lågmälda men öppna och rörande i sin språklöshe­t. Det finns en frihet i det abstrakta, som Wrånes tydligt uttrycker här. Något som, lika väl som trollsånge­n, går bortom våra snäva definition­er av det mänskliga.

 ??  ?? Troll är återkomman­de i Tori Wrånes konst, som varelser som både förhåller sig till och spränger normer. Här från videoverke­t ”Your next vacation is calling”, 2014-2017.
Troll är återkomman­de i Tori Wrånes konst, som varelser som både förhåller sig till och spränger normer. Här från videoverke­t ”Your next vacation is calling”, 2014-2017.
 ?? Bild: Eirik Slyngstad ??
Bild: Eirik Slyngstad
 ??  ?? Tori Wrånes, ”mom, don’t you miss the real me”, 2015.
Tori Wrånes, ”mom, don’t you miss the real me”, 2015.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden