Göteborgs-Posten

Hård konst på ”Out of the Abyss”

- Johannes Björk kultur@gp.se

Utställnin­g Out of the Abyss ICIA Med: Lotta Antonsson, Klas Eriksson, Oscar Ramos, Linnéa Sjöberg, Yngvild Saeter, Janne Turunen, Johan Zetterquis­t, Zara Zetterquis­t, Markus Öhrn. Curator Josefine Östberg Olsson T o m 3 mars

Med utställnin­gen ”Out of the abyss” initierar Institute for contempora­ry ideas and art (ICIA) sitt c/o-program, en verksamhet där externa aktörer får organisera och curera utställnin­gar i ICIA:s rymliga lokaler på Ringön. I denna första utställnin­g sker det i samband med festivalen ”The abyss”, som i helgen äger rum på Gothenburg studios vid Lindholmen, och på vars line-up vi finner band som Satan, Antichrist och Grim Reaper. Stark sås, alltså.

Frågan är dock om inte konsten är starkare. Enligt uppgift skulle utställnin­gen ägt rum i direkt anslutning till festivalen, men fick flytta då det dels ska ha saknats försäkring­ar för konstverke­n, dels för att vissa av verken var, just det, för starka. Det gäller då i synnerhet Klas Erikssons flera meter långa banderoll med texten Julio Incendios Iglesias – Julio Bränder Kyrkor, alltså – ett känsligt ämne och en göteborgsv­its on fire, dessutom satt i ett typsnitt som påminner om det klassiska bandet Sepulturas logotyp.

Nu skulle man

väl kunna tänka sig att utställnin­gen kanske inte skulle ha sett riktigt likadan ut om curatorn Josefine Östberg Olsson redan från början utformat den för den vita kubens kyliga intellektu­ella istället för black metal-scenens eldtörstan­de heads. Men även om den genomgåend­e upptagenhe­ten vid den hårdare rockens skådespel av förmenta farlighete­r och pubertala profanerin­gar i längden blir något enahanda, så betyder det nu inte att det saknas verk som genom att vrida och vända på det enformiga lyckas utvinna några oväntade tvetydighe­ter.

Ta Oscar Ramos videoverk ”Brown skin white masks”. Genom att på var sitt håll låta sminka sina frånskilda föräldrar med corpse paint à la det norska black metal-bandet Immortal, för att sedan fotografer­a de båda som inte sett varandra på tolv år, lindar Ramos på ett både tillitsful­lt och överraskan­de vis in familjens sönderfall i en reflektion som för ett ögonblick tycks härbärgera insikten om det falnande begärets ojämlikhet. Det är ett slags tragedi i det lilla, men en som låter sig upphävas genom att försänkas i barndomens bildvärld.

I en videodokum­entation

tar Markus Öhrn i stället sin utgångspun­kt i familjetra­gedins urscen, ”Kung Oidipus”. Han låter de groteska scener vilka skrevs ut ur dramat till långt in på 1700-talet dra ut i det oändliga, lånar sitt bildförråd från B-skräckfilm­ens gore-estetik, men genom att en samling mor- och farmödrar utför de bestraffni­ngar som Oidipus ålade sig själv vänder han ut och in på både tema och uttryck. Det är i dubbel bemärkelse flamsigt, trashigt men även rätt enerverand­e och inte utan att man fysiskt värjer sig. Kanske är det som någon en gång sa apropå Oidipusmyt­ens uttolkare, att det som är sant med psykoanaly­sen är dess överdrifte­r: om så är fallet ställer Öhrn en både inverterad och pervertera­d diagnos på vår världs bildekonom­i.

Andra verk rör

sig i ett mer lågmält register. Östberg Olsson har låtit tre bilpresenn­ingar falla slappt från taket, i en form som för tankarna till tält och liksäckar. Så skapas associativ­t ett förtätat uttryck som åtminstone för mig vittnar om klimatmigr­ation, men som lika väl skulle kunna vittna om motorkultu­rens ömma fetischeri­ng av sina objekt – ett spel med oljeekonom­ins sanning och hägring. Och Linnea Sjöbergs på metallanor­dningar utspända djurhud är också den ett slags rituellt objekt, även om den kontrast som hennes textilkons­t brukar skänka installati­onerna nu gått förlorad.

Likväl lyckas utställnin­gen alltså utvinna något tvetydigt intressant ur denna av döden, ritualen och elden besatta kultur. Det är medryckand­e, om än inte mördande bra.

 ?? Bild: Queenning Zhao ?? Josefine östberg Olsson, ”Transforme­rs, dark of the moon”.
Bild: Queenning Zhao Josefine östberg Olsson, ”Transforme­rs, dark of the moon”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden