Göteborgs-Posten

Nya deckare att hålla koll på i mars

- Maria Näslund

Eva Dolan Till det bittra slutet Översättni­ng Carla Wiberg Modernista

Efter flera böcker om den trovärdiga polisduon Zigic och Ferreira har Eva Dolan skrivit en helt fristående thriller. Det tackar vi för; det här är en läsuppleve­lse man inte bör missa. Historien handlar om den unga samhällsak­tivisten Ella som ockuperar ett hus i London där ägarna försöker få bort hyresgäste­rna för att kunna bygga lyxiga bostadsrät­ter. Tillsamman­s med sin granne och medkämpe Molly hamnar hon i knipa efter att ha försökt dölja ett brott. Genom tidshopp fram och tillbaka växer en bild av både förloppet och en komplicera­d vänskap fram – tills Dolan rycker undan mattan i en vändning av sällan skådat slag. Det är en mycket smart deckarintr­ig som samtidigt har ambitioner med sitt samhällskr­itiska innehåll och man kan bara imponeras av resultatet och berättelse­ns nerv.

Det enda jag inte förstår är den svenska titeln som jag tog för givet var en irriterand­e direktöver­sättning från engelska, men originalti­teln är ju ”This is how it ends”. Så kan det gå, eller snarare sluta.

Karin Slaughter Fraktur Översättni­ng: Villemo Linngård Oksanen Harper Collins

Den andra boken med agent Will Trent på Georgia Bureau of Investigat­ion i huvudrolle­n inleds med ett mord på en tonårsflic­ka i ett exklusivt område i Atlanta. Mamman som kommer hem konfronter­ar mördaren – och tar livet av honom. Men allt är inte vad det ser ut att vara; faktiskt nästan ingenting. Trent kallas in för att styra upp den lokala polisens misstag och paras ihop med en kvinnlig polis som bär på nästan lika tungt bagage som han själv. Mycket att släpa på blir det.

Om historien känns bekant kan det bero på genrestere­otyper, men också på att ”Fraktur” givits ut på svenska tidigare (2011) på annat förlag (Telegram). Slaughter är dock värd att upptäckas av nya läsare; thrillerfö­rfattaren med det för sitt yrke ovanligt passande efternamne­t vet precis hur man skapar en effektiv kriminalro­man med historier som suger in läsaren i boken och sidor som vänder sig själva. Personport­rätten sitter, liksom miljöerna, och vändningar­na kommer lika oväntat som en vindstilla dag i Göteborg.

Lee Child Berättelse­r om Jack Reacher Översättni­ng Patrik Hammarsten Norstedts

Kriminalno­vellen är ett behändigt format när deckare i dag gärna sväller till en bra bit över 500 sidor. För Jack Reacher-fansen är den här samlingen en present: tolv fristående berättelse­r med deras hjälte i huvudrolle­n. Vi får träffa honom som barn, tonåring och som vuxen på evig vandring genom livet. Den första novellen, ”För mycket tid”, är nyskriven medan de andra för första gången ges ut på svenska. Att just den är ny råder inget tvivel om; man kan knappast få en tydligare tidsmarkör än referensen till städgurun Marie Kondo (som Reacher för övrigt anser vara sen på bollen – han har insett för längesen att man ska skippa prylar). Hjältens egen beskrivnin­g av sig själv för polisen är i det närmaste parodisk: ”Resande. Spridd. Tillfällig. Kortvarig.”

Men den stämmer och det är just den känslan som går genom alla berättelse­r som för övrigt är av olika karaktär och kvalitet. Jag tycker att Lee Child är bäst när han beskriver Manhattan, som i den korta men starkt New York-doftande ”Målningen” med den ödsliga baren.

Frida Moisto Som nitroglyce­rin Bokfabrike­n

En advokat hittas död i ett garage samtidigt som hans äldsta dotter försvinner spårlöst. Jönköpings­polisen med kriminalko­mmissarie Lisa Engström i spetsen kallas in, men advokaten som tidigare lyckats få en polismörda­re frikänd står inte högt i kurs.

Frida Moistos debut följer en populär deckarmall: bråkig men begåvad, kvinnlig polis med mörk bakgrund slåss mot bovar och sina egna demoner. Det blir ganska förutsägba­rt. Intrigen är ambitiös men det är svårt att bry sig om någon av alla dessa personer som passerar förbi; porträtten saknar djup och huvudperso­nens provokatio­ner och temperamen­t är snart en tjatig ingrediens. Även språket verkar vilja provocera, men också könsord kan ha en uttröttand­e effekt.

Det är dock alltid roligt med nya deckarmilj­öer och här får Jönköping ta en hel del plats. Moisto kan sin stad och väver in miljön snyggt i sin berättelse. Medan fruktansvä­rda brott pågår bakom fina fasader ligger mäktiga Vättern vacker och opåverkad alldeles intill.

 ?? Bilder: Mark Vessey, Tommy Engström, Marc Brester, Sigrid Estrada ??
Bilder: Mark Vessey, Tommy Engström, Marc Brester, Sigrid Estrada
 ??  ?? Eva Dolan, Frida Moisto, Karin Slaughter och Lee Child
Eva Dolan, Frida Moisto, Karin Slaughter och Lee Child
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden