Göteborgs-Posten

Med nyckel till människans inre

- Maria Näslund

Christoffe­r Carlsson Järtecken Albert Bonniers

En roman om ett brott – så lyder undertitel­n till kriminalro­manen ”Järtecken” och den är alldeles korrekt. Men det är också en roman om ensamhet, om skuld, om livet i det lilla samhället, om missbruk, om det sociala arvet, om drömmar och om det mänskliga i att vilja tillhöra någon eller något. Christoffe­r Carlsson (numera känd från ”Veckans brott” i SVT) är en stilist att beundra, men han har också en nyckel till människans inre som de flesta deckarförf­attare aldrig kommer att hitta. Dessutom har han som kriminolog kunskap som ger trovärdigh­et och därtill en stor talang för att berätta historier.

”Allt detta visade han i böckerna om Leo Junker, men jag skulle vilja påstå att författare­ns begåvning kommer ännu mer till sin rätt i skogen kring Marbäck. Att det är hans barndomsma­rker har förstås betydelse och närheten till miljön känns i varje ord, inte bara de dialektala. Här mår man kymigt, går ut i haven och vet inte vart man ska bli av. Det är vackert och levande. Ibland läser jag om ett stycke, som man bara gör när språket i sig är en njutning.

Berättelse­n börjar med en brand och ett mord som inträffar 1994 men som lever kvar länge i det halländska samhället, trots att en man döms för brottet. Isak, som var barn när det hände, har historien i sig när han växer upp och polisen Vidar kan inte släppa fallet trots att många år har gått. Isak Nyqvist på Svanåsväge­n har det inte lätt. Han grubblar mycket på sin bakgrund och sin framtid och är en ensam själ trots vänner. Folk i byn pratar om familjen, mammas glas luktar starkt och Isak är övertygad om att han inte kan fly sitt öde. Carlsson ger oss barnets perspektiv på en värld som ter sig obegriplig och släpper in oss i den. Vi kommer också nära Vidar som är vanligare och mer trovärdig än de flesta poliser vi möter i fiktionen. Precis som alla andra vill han tillhöra ett sammanhang, samtidigt som det är så svårt att hitta rätt.

Det finns ett stort mörker i ”Järtecken”, men det är aldrig helt svart och aldrig utan hopp – inte ens när Gudrun kommer och tar gammelskog­en och släcker hela Marbäck. Åk dit med Christoffe­r Carlsson så får du se. Trots att det är tidigt på året kan jag redan nu säga att ”Järtecken” kommer att ligga högt på listan över årets bästa kriminalro­maner.

Ibland läser jag om ett stycke, som man bara gör när språket i sig är en njutning

 ?? Bild: Emelie Asplund ?? Christoffe­r Carlsson är doktor i kriminolog­i och författare.
Bild: Emelie Asplund Christoffe­r Carlsson är doktor i kriminolog­i och författare.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden