Göteborgs-Posten

Så får du kraft att rensa i röran

Är du trött på att huset svämmar över av prylar? Vi har låtit Testfakta titta närmare på sex metoder för hur du rensar ditt hem. Två riktiga ordningsex­perter står för granskning­en – lagom är bäst, säger de.

- Martina Nyhlin konsument@gp.se

Sällan har det väl funnits så många böcker – och till och med tv-program – om hur man bäst rensar därhemma. Men vilken metod ska man välja? Vi tog hjälp av två ordningsfa­ntaster för att reda ut begreppen.

– Vi tycker det är bra att alltid börja i liten skala, oavsett vilken metod man väljer, säger Sara Therén, som driver företaget Ordningsex­perterna tillsamman­s med Anna Hydén.

Att rensa ligger i tiden, det syns både i bokfloden och på tv, och i programmen från streamingt­jänsterna.

– Många är stressade i dag och då blir det oerhört svårt att inte ha ett fungerande hem. Att trångboddh­et är vanligt gör också att det inte finns plats för saker, säger Anna Hydén.

Även hållbarhet­sfrågan spelar in, tror experterna. För att kunna börja konsumera mindre måste man få koll på vad man har.

Det som skiljer

olika rensningsm­etoder åt är bland annat hur man väljer att ta sig an sitt hem. Vissa utgår från att man ska ta rum för rum, andra att man tar kategori för kategori. Man kan också fokusera på ett visst ”flöde” i hemmet – som till exempel tvättflöde­t – för att se var de logistiska problemen finns. Eller att lista ett antal utmaningar som man ska gå igenom.

– Att välja metod handlar mycket om hur man är som person och hur ordningsam man redan är. En person med ganska stort ordningssi­nne kan nog ta sig an en större uppgift som ett helt rum, eller en kategori, bättre än en person som inte har rensat något alls, säger Anna Hydén.

Att använda sig

av en metod kan vara en inspiratio­n men behöver inte vara ett måste, tror experterna. Däremot är det bra att ta hjälp av någon annan i rensningsp­rocessen. Att anlita en ordningsex­pert har kanske inte alla råd med, men en snäll och lite sträng vän eller släkting kan knuffa en i rätt riktning och hjälpa till så att man inte tappar orken.

– Ett bra sätt att jobba på är att en rensar ut och den andra går iväg och sorterar sakerna, annars fastnar man lätt i det man rensat ut, säger Anna Hydén.

Experterna­s råd är

att börja med det område där situatione­n är som mest kritisk.

– Ta det som stör dig mest och där rensningen gör störst skillnad. Men börja inte med brev och papper, för då märker du knappt att du rensat, säger Sara Therén.

Att snabbt få i väg sina saker till återvinnin­gen är viktigt.

– Man får en kick av att göra det snabbt, så man måste hålla ångan uppe, säger Sara Therén.

En vanlig sak som händer när man rensar är att man börjar ifrågasätt­a varför man ska slänga saker. Där kan man verkligen hitta inspiratio­n i böcker, tycker experterna.

– I Paulina Dragajanas böcker finns ett bra diagram med motargumen­t som kan behövas när du plötsligt inte vill släppa taget om något. Och Marie Kondo menar att du endast ska spara saker som ger dig en känsla av glädje. Det tror jag är bra att ha med sig, säger Anna Hydén.

En sak som skiljer rensningsm­etoderna åt är hur mycket saker man förväntas ha kvar efter rensningen. Där är till exempel Marie Kondo väldigt hård på att man inte behöver mycket alls.

– Vi tycker att man ska ha lagom många saker. Skåp ska aldrig vara helt fulla och du måste anpassa mängden saker efter hur du bor. Har du ett helt rum för böcker – då kan du ha många böcker – men har du bara en liten bokhylla, då får du ha färre, det är naturligt, säger Sara Therén.

 ??  ?? Ordningsex­perterna anna Hydén och sara Therén har granskat sex metoder för att rensa hemmet. Vilken passar dig bäst?
Ordningsex­perterna anna Hydén och sara Therén har granskat sex metoder för att rensa hemmet. Vilken passar dig bäst?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden