Göteborgs-Posten

Hundra år av banbrytand­e utveckling

Året var 1919. Första världskrig­et var över och bilen accepterad som ett praktiskt fordon. Nu utvecklade­s den i snabb takt – och på 100 år har den blivit en smart och förfinad nödvändigh­et.

- Robert Lagerström

I Sverige var intresset för bilar obefintlig­t vid 1900-talets början. Då fungerade fordonen mest som nöjesredsk­ap för välbärgade män. Och det kanske var lika bra. Vägarnas skick var uselt och de blockerade­s av grindar och lösa kreatur.

Själva bilarna såg ut som hästdrosko­r och bestod i princip bara av fyra hjul, en ratt och en motor – och bullrade fram i maklig takt. Vad skulle man ha dem till?

Det skulle första världskrig­et ge svar på. När det bröt ut 1914 hade Henry Ford just kommit igång med löpande band-tillverkni­ng av bilar, men det var fortfarand­e hästen som var transportm­edlet nummer ett.

Men under konflikten blev de stridande alltmer motorisera­de. Det utvecklade­s nya typer av fordon och synen på bilen förändrade­s. Flera tillverkar­e, som BMW och Citroën, kom igång i anslutning till kriget.

År 1919 kunde industrin börja blicka framåt. Det såldes allt fler bilar och många innovation­er etablerade­s, som ballongdäc­ken, elbelysnin­gen och förkromnin­gen. Och många blev förtjusta. Litteratur­professorn Fredrik Böök skrev i sin bok ”Resa i Sverige: Från Smygehuk till Pajala sommaren 1924” efter en längre färd i en Cadillac: ”Det är en underbar makt- och frihetskän­sla som man erfar i den starka susande bilen: man är fullkomlig­t oberoende, herre över tid och rum.”

Men ännu hade bilen inte funnit sin form. Det gjorde den först under 1930-talet, med en kraftig bärande ram, motorn fram och bromsar på alla hjulen. Då hade masstillve­rkningen gjort fordonet billigare.

När andra världskrig­et var över tog bilismen fart och gick hand i hand med 1950-tales enorma välståndsö­kning. Bilens guldålder hade börjat.

Den skulle sträcka sig en bit in på 1970-talet. Då kom oljekrisen, och de mindre, snålare och svagare motorerna som konstruera­des gjorde kärrorna orkeslösa. Dessutom ökade kraven på säkerhet, vilket bidrog till att bilarna blev klumpigt designade, rentutav fula.

I dag har bilen blivit säkrare, smartare och snabbare än någonsin. Den utveckling­en har pågått i rasande fart sedan 1919.

 ?? Bild: AP/TT ?? Under 1930-talet fann bilen sin form. Usa:s dåvarande president Franklin d roosevelt syntes ofta i fyrhjuling­ar, som på bilden från 1933 med sin dotter anna Eleanor dall och hennes två barn anna Eleanor roosevelt och Curtis roosevelt.
Bild: AP/TT Under 1930-talet fann bilen sin form. Usa:s dåvarande president Franklin d roosevelt syntes ofta i fyrhjuling­ar, som på bilden från 1933 med sin dotter anna Eleanor dall och hennes två barn anna Eleanor roosevelt och Curtis roosevelt.
 ?? Bild: AP/TT ?? Tyska Volkswagen, på bilden en modell från 1938, var ett exempel på hur bilen fann sin form i Europa. Efter andra världskrig­et blev ännu mindre bilar vanliga.
Bild: AP/TT Tyska Volkswagen, på bilden en modell från 1938, var ett exempel på hur bilen fann sin form i Europa. Efter andra världskrig­et blev ännu mindre bilar vanliga.
 ?? Bild: Chevrolet ?? den första Corvetten tillverkad­es i Flint, michigan den 30 juni 1953. Enbart 300 exemplar gjordes av den modellen – alla var vita med röd inredning.
Bild: Chevrolet den första Corvetten tillverkad­es i Flint, michigan den 30 juni 1953. Enbart 300 exemplar gjordes av den modellen – alla var vita med röd inredning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden